„Un medic primar, de exemplu, de la 4.000 ajunge la 15.000 de lei, la care se adaugă în mod evident vechimea şi celelalte sporuri de care beneficiază”, a spus, miercuri, Lia Olguța Vasilescu.
Ce salarii au medicii de la 1 martie 2018
Ministerul Sănătății a transmis, într-u comunicat, în luna februarie, că începând cu data de 1 martie 2018, salariile medicilor și asistenților medicali cresc la nivelul salariilor de bază stabilite la nivelul anului 2022. În acest context, începând cu data de 1 martie 2018, salariile brute de bază a medicilor și asistenților medicali vor crește față de luna ianuarie 2018, cu procente cuprinse între 70% și 172%.
— Medic rezident anul III unități sanitare clinice: 103% (8.343 lei)
— Medic primar, anatomie patologică și medicină legală: 71% (20.234 lei)
— Medic rezident anul I, servicii de ambulanță/ compartimente de primire urgențe/ secții /compartimente de AȚI: 106% (7.098 lei)
— Asistent medical, studii superioare, servicii de ambulanță/ compartimente de primire urgențe/ secții / compartimente de AȚI: 67% (5.545 lei)
— Medic primar, unități sanitare neclinice: 172% (15.254 lei)
— Asistent medical PL, unități sanitare neclinice: 70% (4.794 lei)
De asemenea, medicii rezidenți, în funcție de specialitate și gradul de pregătire, vor beneficia de creșteri ale salariului de bază (nete) între 151% și 287%.
Eșalonat, până în anul 2022, vor beneficia de creșteri salariale și alte categorii de personal sanitar, ca de exemplu:
SALARIU BRUT:
— Infirmieră din unități sanitare neclinice: 145% (4.420 lei)
— Ambulanțieri: 99% (5.143 lei)
— Logoped, sociolog, profesor CFM, kinetoterapeut, asistent social, din unități clinice: 82% (5.303 lei)
Conform Legii salarizării, se acordă o creștere de 25 % a salariului brut, dar acesta să nu depășească nivelul stabilit de lege pentru anul 2022.
Abordarea unitară a legii salarizări pe fiecare domeniu de activitate a determinat unele ajustări ale salariilor. Astfel, salariile au fost ajustate, în plus sau în minus, astfel încât să se încadreze în grila de salarizare prevăzută de Legea în vigoare.
De exemplu, în anul 2016, salariile farmaciștilor au fost aduse la nivelul salariilor medicilor, iar pentru a ajunge la nivelul de salarizare prevăzut de Lege, s-au aplicat măriri ale salariului brut în procent mai mic de 25 %.
De asemenea, Legea salarizării impune alinierea din punct de vedere al salarizării pentru funcții similare ocupate în institutile statului, cum este cazul funcțiilor de conducere din cadrul MS și serviciile publice deconcentrate ale MS (DSP)
În situațiile în care salariile au înregistrat creșteri importante până la momentul iulie 2017, datorită unor acte normative care au acordat creșteri salariale pentru anumite segmente, s-au creat departajări artificiale între aceleași funcții ocupate în același tip de unități. Este cazul Direcțiilor de Sănătate Publică, unde veniturile erau mult mai mari decât ale celor care ocupa funcții similare în serviciile publice deconcentrate ale celorlalte ministere.
Biologii, biochimiștii și fizicienii din cadrul DSP au beneficiat de o creștere a salariilor în ianuarie 2017, când au fost echivalați la nivelul a 75% din salariile personalului de la CNAS
Exemple creșteri salariale în luna ianuarie 2017:
Asistent principal studii superioare — 86%
Biolog, chimist, biochimist, fizician principal — 74%
Biolog, chimist, biochimist, fizician specialist — 90%
De asemenea, de creștere salarială cu 84% au beneficiat, în ianuarie 2017, și psihologii principali din cadrul DSP.
Funcțiile publice de conducere de conducere din cadrul DSP-urilor (director executiv, director executiv adjunct) vor fi aliniate cu funcțiile similare de la nivelul celorlalte ministere.