Eurodeputatul PNL Cristian Bușoi, cel care vineri a recunoscut pentru Libertatea, în contextul scandalului de corupție Qatargate în care este implicată vicepreședinta PE Eva Kaili, că a fost în 2020 pe banii qatarezilor la Doha, a câștigat anul trecut aproape 7.100 de euro pe lună, potrivit celei mai recente declarații de avere postată pe site-ul ANI.
Este, de fapt, remunerația lunară pe care o câștigă fiecare parlamentar european, la care se adaugă însă un lung șir de beneficii.
Diurne
Parlamentul European plătește totodată o indemnizație forfetară de 338 de euro pe zi pentru cheltuielile deputaților în perioadele de activitate parlamentară, cu condiția ca aceștia să își confirme prezența prin semnarea în registrele oficiale. O sumă pe zi mai mare decât salariul minim pe economie într-o lună în România, care este de 305 euro, potrivit Statutului parlamentarilor europeni.
În cazul reuniunilor care au loc în afara UE, indemnizația este de 169 de euro pe zi. Cheltuielile de cazare sunt rambursate separat.
Bani pentru transport
Este rambursat în întregime costul biletelor de călătorie pentru participarea la activitățile Parlamentului European, cum ar fi ședințele plenare, reuniunile comisiilor sau reuniunile grupurilor politice. Majoritatea reuniunilor au loc la Bruxelles sau la Strasbourg.
Aleșii europeni călătoresc la clasa business în avion, pe tren la clasa I, iar pentru drumurile făcute cu mașina vor încasa 0,56 de euro pe kilometru, maximum 1.000 km.
- Peste 2.000 de kilometri sunt între București și Bruxelles, asta înseamnă că la un drum poate fi decontat pragul maximal – 560 de euro.
Deputații primesc, în plus, indemnizații fixe în funcție de distanță și de durata călătoriei pentru a acoperi celelalte costuri ale deplasării (precum taxele de autostradă, taxele pentru excesul de bagaje sau pentru rezervări), mai informează instituția.
Spre exemplu, Cristian Bușoi a primit anul trecut 54.000 de euro diurnă și decont pentru transport.
4.700 de euro pe an – bani pentru transport și cazare, dincolo de cei de pe rutele București-Bruxelles sau București-Strasbourg
Pentru activitățile desfășurate în afara statului în care au fost aleși, deputații pot beneficia de rambursarea cheltuielilor de deplasare, de cazare și a cheltuielilor conexe – maximum 4.716 euro anual.
Deputații pot utiliza autovehiculele Parlamentului pentru deplasări oficiale în Bruxelles și Strasbourg.
Aproape 5.000 de euro lunar pentru activitatea din țară
Pentru acoperirea cheltuielilor din statul în care au fost aleși, parlamentarii europeni primesc lunar 4.778 de euro. Banii sunt destinați pentru administrarea și echiparea birourilor din țară și acoperirea facturilor de telefonie, internet sau costuri poștale.
Nu există obligativitatea justificării cheltuielilor, dar Parlamentul European a prevăzut un formular pe care deputații care vor să justifice modul în care au cheltuit banii îl pot completa și publica.
„Deputații pot publica pe pagina lor de profil de pe site-ul Parlamentului un audit voluntar sau o confirmare a faptului că modul în care au folosit indemnizația pentru cheltuieli generale respectă normele aplicabile din Statutul deputaților și din normele de aplicare a acestuia”, se arată pe site-ul PE, la capitolul „Transparența indemnizației pentru cheltuieli generale”.
Spre exemplu, anul trecut, Cristian Bușoi a primit 55.000 de euro pentru cabinetul de europarlamentar, potrivit declarației de avere.
Patru luni sau mai mult, salariu după încheierea mandatului
La încheierea mandatului, aceștia au dreptul la indemnizație tranzitorie echivalentă cu salariul lor, câte o lună pentru fiecare an de mandat. Ceea ce înseamnă că dacă cineva a avut un mandat de europarlamentar de 4 ani, acesta mai primește încă patru luni salariul de peste 7.000 de euro, după încetarea funcției. Dacă mandatul a fost de opt ani, atunci mai primește opt luni etc.
Au dreptul și la pensie, după împlinirea vârstei legale din țara de origine. Pensia pentru limită de vârstă este, pentru fiecare an întreg de exercitare a mandatului, 3,5% din salariu. Adică la un mandat de patru ani, un europarlamentar va primi în plus, pe lângă pensia națională, o pensie de la PE în valoare de 14% din salariul de eurodeputat, potrivit Statutului deputaților europeni.
Alte beneficii
- Deputații au dreptul la încheierea unei asigurări pentru riscurile legate de exercitarea mandatului lor. PE achită două treimi din costul primelor de asigurare.
- Instituția rambursează totodată două treimi din cheltuielile medicale ale parlamentarilor.
Peste 25.000 de euro pentru echipa de asistenți
Tot pe bani europeni, deputații își pot alcătui echipe de consilieri, atât la nivelul PE, cât și în țară.
În 2022, suma lunară maximă disponibilă este de 26.734 de euro pentru fiecare deputat. Banii nu sunt plătiți deputaților, ci direct ca salarii și taxe aferente.
Eurodeputații pot angaja maximum trei asistenți acreditați în Parlament.
Pentru asistenții din România, salariul maxim este de 13.856 de lei brut, adică 8.105 lei net.
Deputații nu au dreptul să angajeze rude apropiate ca asistenți.
- Un sfert din bugetul lunar pentru echipele de asistenți poate fi folosit și pentru a plăti persoane juridice, pentru servicii cum ar fi realizarea unui studiu de specialitate.
Citește și:
- ROMÂNIA, ÎN SCANDALUL DIN PARLAMENTUL EUROPEAN. Cristian Bușoi, șeful Comisiei de Industrie și Energie din PE, recunoaște pentru Libertatea că „am fost pe banii celor din Qatar la o conferință în Doha, în 2020”. Eva Kaili a fost și ea
- În pregătirea Campionatului Mondial de fotbal, Bușoi și trei colegi din PE au semnat un articol elogios la adresa Qatarului, în cotidianul belgian La Libre: „Qatar își duce crucea”
- Bușoi explică prezența la Doha, alături de Eva Kaili, pe banii Qatarului: „Doar am urcat pe scenă și mi-am ținut discursul”
- QATARGATE. Cum și-a șters Eva Kaili contul de Facebook și fotografia de la conferința din Doha la care fusese și eurodeputatul Cristian Bușoi
- Cine este Cristian Bușoi, europarlamentarul PNL care a primit o deplasare de lux plătită de Qatar și a început să vorbească precum guvernul de la Doha: milionar în euro, sume uriașe date împrumut
- Cum a ajuns Cristian Bușoi să pledeze pentru gazul lichefiat din Doha. Qatar: „Europa greșește, e nevoie de contracte pe 10-20 de ani cu noi”. Bușoi: „Este nevoie de contracte pe 10-20 de ani cu Qatar”