Alina Irina Apostol se află după gratii în China încă din data de 21 decembrie 2017, atunci când a fost arestată alături de cinci cetățeni chinezi și un sirian, sub acuzația că s-ar și implicat într-o schemă frauduloasă prin care au încercat să încaseze ilegal 28 de milioane de renminbi (RMB), adică aproximativ 3,8 milioane de dolari.

Din acești bani, gruparea ar fi obținut, efectiv, circa 200.000 de dolari, bani care au fost împărțiți fiecărui membru.

După doi ani de proces în stare de arest, Alina Irina Apostol a fost condamnată de Tribunalul din Shishi, pe data de 15 iulie 2019, la o pedeapsă de 13 ani și 6 luni de închisoare.

Hotărârea a rămas definitivă pe data de 12 octombrie 2019 la instanța ierarhic superioară, respectiv Tribunalul din Quanzhou.

Ea a fost obligată să plătească, în solidar cu ceilalți inculpați, prejudiciul de 217.000 de dolari și o amendă de 58.000 de dolari.

Pedeapsa Alinei Irina Apostol se va împlini, la termen, în data de 20 iunie 2031, dar starea ei de sănătate s-a deteriorat în cei 6 ani și 8 luni de detenție pe care i-a executat la zi.

Alina Irina Apostol. Foto: Facebook

Pe data de 8 martie 2023, ca parte a demersurilor autorităților din România în vederea obținerii transferului Alinei Apostol din China, Curtea de Apel București i-a echivalat pedeapsa acesteia potrivit legislației noastre, la 9 ani și 4 luni de închisoare.

Profesorul clujean Marius Balo, condamnat și el în China comunistă la 8 ani de închisoare, apoi eliberat, a relatat pentru Libertatea.ro cum au decurs în cazul lui negocierile pentru transfer:

  • În cazul meu s-a cerut doar plata amenzii, nu s-a discutat de prejudiciu. Plata amenzii este condiția pentru transfer. Am întâlnit acolo un francez care a fost transferat fără să-și plătească amenda, dar asta se cere oficial când țara formulează cererea de transfer.
  • Autoritățile chineze au răspuns că pentru a fi eligibil trebuie să am termen fix de pedeapsă (n.r. – decizia să fie definitivă) și amenda să fie plătită. În cazul meu nu s-a cerut plata prejudiciului. Dar toate lucrurile astea se discută față în față cu partea chineză.
  • În ceea ce mă privește, pe 20 septembrie 2019, ministrul de atunci al justiției – Ana Birchall – s-a întâlnit la București cu ambasadoarea Republicii Populare Chineze în România, doamna Jiang Yu, precum și cu o delegație din China. Când acea delegație s-au întors în China au știut clar că s-au înțeles.
  • În cazul Alinei nu a avut loc o asemenea întâlnire, au fost doar niște schimburi de e-mail-uri”, a declarat Marius Balo.
Marius Balo. Foto: Facebook

Cum s-a implicat până acum Ministerul Justiției în cazul Alinei

Profesorul clujean s-a implicat în cazul Alinei Irina Apostol încă din noiembrie 2023, după ce el însuși a trecut prin calvarul pușcăriilor din China.

Marius Balo spune că în cazul lui, transferul a fost realizat în trei luni, după ce fostul ambasador al României în China Basil Constantinescu și fostul ministru al justiției Ana Birchall s-au implicat în negocieri directe cu reprezentanții Republicii Populare Chineze. 

În cazul Alinei Irina Apostol, Ministerul Justiției (condus de Cătălin Predoiu și apoi de Alina Gorghiu) s-a rezumat la o corespondență cu autoritățile chineze, fără a se întâlni față în față cu reprezentanții regimului de la Beijing.

  • Începând cu anul 2019 până în prezent, Ministerul Justiției acordă o atenție deosebită acestui caz de transferare din Republica Populară Chineză în România al persoanei condamnate Apostol Alina-Irina.
  • Menționăm că Ministerul Justiției și misiunea diplomatică a României la Beijing depun constant toate diligențele pentru transferarea doamnei Apostol din Republica Populară Chineză în România, însă soluționarea nu depinde numai de celeritatea și competența autorităților române.
  • Precizăm că în toată această perioadă, o corespondență semnificativă a fost inițiată de Ministerul Justiției din România către Ministerul Justiției din Republica Populară Chineză, fie de la nivel înalt sau de la nivel de execuție, în vederea urgentării soluționării acestui dosar”, preciza Ministerul Justiției într-o adresă din 9 aprilie 2024, trimisă la solicitarea Libertatea.ro.

În prezent, sarcina negocierilor cu autoritățile de la Beijing pentru transferarea Alinei Irina Apostol revine ministrului justiției, Alina Gorghiu, și ambasadorului României în China, Dan-Horia Maxim.

AVP: Familia Alinei a primit contul unde trebuie să plătească sancțiunile

Ultimul răspuns pe care l-a primit teologul Marius Balo de la autoritățile din România datează din 30 iulie 2024.

Este vorba despre o adresă a Avocatului Poporului care precizează că reprezentanții guvernului de la Beijing au trimis familiei Apostol numărul de cont pentru a achita sancțiunile pecuniare.

Libertatea.ro l-a contactat pe tatăl Alinei, Laurențiu Apostol, care nu a dorit să dea nici un fel de detalii cu privire la situația în care se află fiica sa. Doar acesta ar fi putut spune dacă autoritățile chineze i-au pus în vedere să plătească doar amenda sau și partea din prejudiciul reținut în sarcina Alinei.

Iată ce au răspuns juriștii de la Avocatul Poporului în adresa din 30 iulie 2024:

  • „Potrivit legislației penale chineze, achitarea amenzilor și a despăgubirilor către victime impuse persoanei condamnate reprezintă o condiție obligatorie în procedura de transferare, dar nu există nicio certitudine că autoritățile judiciare chineze vor fi de acord, în acest context, cu adaptarea pedepsei realizată de instanța română.
  • Deși contul în care să se efectueze plata a fost trimis părinților Alinei Apostol cu ocazia audienței acordate de ministrul justiției în februarie 2023, aceștia au solicitat în luna aprilie 2024 reconfirmarea contului bancar în care să se realizeze plata.
  • În data de 4.07.2024, autoritățile chineze au răspuns și au retrimis contul în care să se efectueze plata sancțiunilor. Se precizează că, în aceeași zi, tatălui Alinei Apostol i s-au înmânat datele solicitate, în vederea efectuării viramentului bancar. La acest moment, autoritățile chineze nu au confirmat înregistrarea unei plăți valabile pentru achitarea amenzii impuse de instanța chineză”, se arată în răspunsul AVP.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Alina Irina Apostol este închisă într-unul dintre cele 683 de penitenciare pe care Ministerul chinez al Justiției le administrează, unde se estimează că ar fi închise peste 2,3 milioane de persoane: deținuți cu pedepse definitive și inculpați judecați în stare de detenție.

În China există 41 de penitenciare pentru femei, procentul deținutelor fiind de 8,6% din populația persoanelor private de libertate. Procentul minorilor încarcerați este de 0,8%, iar cel al străinilor de 0,4%, conform portalului PrisonStudies.org.

Scrisoarea Alinei Apostol: „Tot ce îmi doresc este să mă întorc în țară”

Pe data de 25 iunie 2020, Alina Apostol descria condițiile din închisoarea Fuzhou într-o scrisoare care are două părți: una adresată părinților ei și alta Ambasadei României în China.

Scrisoarea este redactată în limba engleză, pentru a fi citită și de autoritățile chineze. 

Libertatea.ro prezintă forma tradusă și redă în facsimil documentul original.

„Dragii mei părinți,

  • Îmi este tare dor de voi și mă gândesc mereu la ziua în care vă voi îmbrățișa din nou. Ieri, ambasada m-a contactat din nou, așa cum deja știți, iar eu sunt extrem de recunoscătoare pentru asta. Eu sunt complet izolată aici, nu am vești de la nimeni, în afară de cele din scrisorile de la voi. Vă rog să îmi scrieți în fiecare lună și să mă țineți la curent cu ceea ce se întâmplă, deoarece mă simt mult mai bine când citesc rândurile voastre.
  • Aici suntem încă în carantină și nimeni din afară nu ne poate vizita. Vă mulțumesc mult pentru banii trimiși de ziua mea și pentru cealaltă sumă (a doua oară am primit 300 RMB). Oricum, să știți că mâncarea pe care o putem cumpăra aici e foarte diferită de cea cu care sunt eu obișnuită: fructe jujuba, pudre instant sau cereale și niște prăjiturele care seamănă cu minicroasante. Practic, asta e tot ce putem găsi aici. Foarte rar puteam cumpăra fructe precum mere sau banane, iar acum, din cauza noului coronavirus, nu le mai aduc deloc. Sunt îngrozită de această situație și de numărul de cazuri noi și decese pe care le văd la TV.
  • Draga mea mamă, mă gândesc la tine în fiecare zi și mă voi ruga neîncetat pe data de 29 iunie, știu că te vei duce la biserică la rândul tău. Mamă, te iubesc, îmi e dor de tine și îți promit că îți voi scrie în fiecare lună. Te rog să o duci pe Lucky la veterinar pentru vaccinul anual contra puricilor și a căpușelor. O va proteja întregul an și nu va avea nevoie de alt tratament. Sunt îngrijorată că altfel se va îmbolnăvi, iar acea injecție este vitală pentru ea. Aici nici măcar nu folosesc mască de protecție, deoarece ei îmi spun că nu e niciun pericol. În acest oraș presupun că nu există coronavirus. Îmi lipsesc îmbrățișările tale și mâncarea ta, mamă!
  • Părinții mei iubiți, cred că în țara noastră mică și frumoasă există oameni sufletiști, care pot face miracole! În fiecare zi mă gândesc că răul nu e permanent și că va veni vremea când voi putea să vă îmbrățișez, să vă sărut și să fiu din nou cu voi. Aștept scrisorile voastre în fiecare lună, iar vocea domnului ambasador e pentru mine vocea speranței. Asta îmi dă putere să rezist.
  • Mi-aș dori să pot citi o carte aici, dar nu există niciuna în limba engleză și înțeleg că este imposibil să obțin una. Mi-aș dori să citesc o bibliotecă întreagă! Îmi amintesc că Albert Einstein a spus că Dumnezeu nu joacă la pariuri – asta e un alt mod de a spune că orice se întâmplă cu un motiv.
  • Mamă, te rog să faci niște pachete cu mâncare, să le duci la biserică și să le dai unor oameni nevoiași. De asemenea, poți să dai de pomană din hainele mele din dormitor, nu e nevoie să cumperi unele noi. Te rog să faci asta pentru mine, dacă nu ai făcut-o deja până acum. Sper că în felul acesta, Dumnezeu ne va vedea și ne va aduce din nou împreună. Îmi e dor să merg la Mănăstirea Radu Vodă și mi-aș dori să pot vedea noua Catedrală! Îmi e așa dor de țară, de locurile și străzile ei frumoase!
  • Dragă tată, te rog să accepți orice sprijin ți se oferă, să rămâi puternic, sănătos și să te protejezi de noul virus! Te rog să obții sprijinul întregii Românii în această suferință. Simt că nu ești singur și că Dumnezeu va fi cu tine, El va face un miracol pentru noi. Aștept scrisorile tale, tată, cuvintele tale mă țin în viață aici. Te iubesc, tată. Dumnezeu e bun și mare. În legătură cu ce mi-ai scris în ultima scrisoare, tată, nu poți să îmi dai viața ta, pentru simplul motiv că mi-ai dat deja viață. Viața e un miracol, pe care deja l-ai înfăptuit pentru mine. Te iubesc atât de mult.
  • Îmi e dor de toți de acasă, îmi e dor de limba română. Aștept mai multe vești de la voi. Irina

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

 Către Ambasada României:

  • Vă mulțumesc pentru întregul sprijin. Vă sunt extrem de recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-ați acordat familiei mele în timpul acestei grele încercări pentru noi. Vă rog să mă ajutați să trimit această scrisoare familiei mele. Îi sunt recunoscătoare Excelenței Sale, domnul ambasador Basil Constantinescu, pentru eforturile pe care le-a depus. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
  • Vă rog să mă ajutați să ajung acasă cât de curând posibil, dar până atunci, vă rog să mă ajutați să îmi pot contacta familia prin telefon, așa cum prevăd tratatele internaționale sau chiar să obțineți transferul meu în alt penitenciar chinezesc unde apelurile internaționale sunt posibile. Vă implor să mă ajutați să fiu transferată în România cât mai curând!
  • Multe mulțumiri Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei României și Ministerului Justiției! Tot ce îmi doresc este să mă întorc în țară, vă implor să faceți toate demersurile necesare!

Apostol Alina-Irina, din Penitenciarul de Femei Fuzhou, Republica Populară Chineză”

Ce rețin procurorii chinezi în rechizitoriul Alinei Apostol

Libertatea.ro a consultat motivarea hotărârii din 8 martie 2023, prin care Curtea de Apel București a recunoscut parțial pedeapsa cu închisoarea pronunțată de justiția din China pe numele Alinei Apostol.

În documentul citat se regăsește și descrierea faptelor pentru care tânăra a fost condamnată.

Procurorii chinezi rețin în rechizitoriu că în luna septembrie 2017, inculpatul Lin Zhiwei a înregistrat şi înfiinţat Hotelul Shishi Tingyue pe numele inculpatului Xiaolin şi, în numele hotelului, a semnat un document intituat „Acordul special pentru afaceri” cu compania Huanhui Consulting Shanhai Co. Ltd.

  • „Lin Zhiwei s-a folosit de un aparat POS furnizat de compania Huanhui pentru a încasa bani de la alte persoane, urmărind obţinerea de profituri personale.
  • La începutul lunii decembrie 2017, unul dintre membrii chinezi ai grupării a înmânat Alinei Apostol, în Shishi, un card de credit invalid, emis de Banca Croată PBZ.
  • Pe data de 3 decembrie 2017, Alina Apostol a adus cardul în oraşul Jinjiang, provincia Fujian, China, unde s-a întâlnit cu un cetăţean sirian, pe numele căruia a fost deschis un dosar separat.
  • Alina Apostol l-a prezentat pe sirian inculpaților chinezi Huirong, Jinmiao și Zaiwen.
  • Cei trei l-au găsit pe Lin Zhiwei pentru utilizarea cardului şi s-a convenit cu Lin Zhiwei ca acesta din urmă să perceapă un comision de 41% din sumele obţinute prin utilizarea cardului în zilele de 13 şi 14 decembrie 2017.
  • Apostol Alina-Irina şi sirianul au colaborat cu Lin Zhiwei pentru a utiliza cardul invalid în oraşele Jinjiang şi Shishi, au adoptat metoda tranzacţiilor offline şi, prin utilizarea aparatului POS deţinut de Lin Zhiwei, au încasat suma totală de 1.718.425 RMB (n.r. – aproximativ 200.000 de dolari).
  • Compania Huanhui a transferat suma de 1.666.981,64 RMB (deducând comisionul) în contul Hotelului Tingyue, suma fiind împărţită între membrii grupării și Lin Zhiwei, potrivit procentajelor convenite anterior.
  • După această operaţiune, Huirong, Jinmiao, Zaiwen şi Xiaolin au primit 17.000 RMB, 20.000 RMB, 15.000 RMB, respectiv 50.000 RMB de la Lin Zhiwei.
  • La 18 decembrie 2017, Apostol Alina-Irina, Lin Zhiwei și celelalte persoane au folosit încă o dată cardul de credit şi aparatul POS menţionate mai sus pentru a obţine ilegal 28 milioane RMB”, se arată în documentul citat.

Operaţiunea nu a reuşit, deoarece frauda a fost descoperită la timp de Compania Huanhui, iar la 21 decembrie 2017, autoritățile din China i-au arestat pe toți cei implicați.

Urmărește-ne pe Google News