Oficialii Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Bacău au anunțat că efectuează cercetări în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 31 din 2002. Actul normativ se referă la interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război. 

Gestul localnicilor din Berzunți de a colinda deghizați în uniforme de soldați, cu utilaje și mașini purtând însemnul Z folosit de armata rusă în războiul din Ucraina nu poate fi încadrat în tipologia infracțiunilor prevăzute de ordonanța indicată de IPJ Bacău, susține avocatul Vlad Hosu.

Și asta pentru că simbolul Z nu a fost interzis pe teritoriul României, iar președintele rus, Vladimir Putin, evocat de colindătorii din Berzunți în urătura lor, nu este condamnat pentru crime de război, explică specialistul în drept penal.

Vlad Hosu: „O glumă, poate nu cea mai reușită”

„În primul rând, lipsește intenția. În al doilea rând, apropo de actul normativ (OUG 31/2002), este un simbol care are o rezonanță din perspectiva războiului care se desfășoară în acest moment, dar până în prezent, din câte știu, nu există vreo condamnare pentru crime de război pe numele lui Putin. Probabil că și autoritățile care vor cerceta vor constata că a fost vorba de o glumă, poate nu cea mai reușită, dar în niciun caz nu este vreo infracțiune”, a declarat, pentru Libertatea, Vlad Hosu.

Avocatul Vlad Hosu | Foto: Facebook

Părerea mea este că un astfel de dosar nu are nicio șansă în instanță. Pentru această infracțiune ar trebui să se stabilească intenția. Cred că nu va ajunge în instanță un astfel de dosar, ci va fi o mare clasare.

Vlad Hosu, avocat:

Parada atipică, aspru criticată pe internet

Imaginile cu localnicii din Berzunți care au desenat simbolul Z pe mașini, au pus rachete de jucărie pe autovehicule și au ținut un plugușor în care personajul Putin îndemna la viol au fost distribuite pe internet în ajunul Anului Nou. Parada atipică a fost aspru criticată pe internet.

Autoritățile locale pun însă evenimentul pe seama tradițiilor. Aleșii locali spun că la final de an a devenit un obicei ca tinerii din cele trei sate componente să se adune în cete în centrul comunei, costumați în diverse personaje. Urăturile lor abordează teme de actualitate. 

Anul trecut, localnicii din Berzunți au urat deghizați în cadre medicale, plugușorul lor fiind dedicat pandemiei.

„În fiecare an există o ceată de tineri dintr-o zonă a satului care face scenete adaptate la situația din țară sau din zonă. Nici n-am ce discuta dacă e cineva care critică. Ei joacă roluri. Sunt măscărici. Înger, diavol…”, a declarat, pentru Libertatea, primarul comunei Berzunți, Ștefan Tifan.

 
 

Urmărește-ne pe Google News