Primăria Capitalei va acorda despăgubiri doar celor care au suferit pagube produse de copaci bătrâni, în privința cărora s-au făcut anterior reclamații, potrivit evz.ro.
Primăria Sectorului 4 transmite că îi va despăgubi pe toţi cei care au maşinile avariate din cauza copacilor prăbuşiţi zilele aceastea. Cei care solicită despăgubiri, chiar şi cei fără CASCO, sunt aşteptaţi, de luni, la sediul primăriei, anunţă primarul Daniel Băluţă.
„Ploaia îngheţată care s-a abătut asupra Capitalei a produs multe pagube proprietarilor de maşini, astfel că la iniţiativa Primarului Sectorului 4, Daniel Băluţă, autoritatea locală va veni în sprijinul acestora şi îi va ajuta să îşi repare autovehiculele. Măsura este destinată în special proprietarilor care, în lipsa unei asigurări de tip CASCO, nu au cum să acopere costurile de reparaţii ale vehiculelor avariate de arborii căzuţi în urma fenomenelor meteorologice de zilele trecute”, se arată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 4, citat de Mediafax.
Potrivit edilului din acest sector, cei care solicită despăgubiri sunt chemaţi de luni, 28 ianuarie, la sediul Primăriei, pentru suport juridic în vederea despăgubirilor.
„Cei afectaţi trebuie să vină la sediul primăriei, cu nota de constatare întocmită la faţa locului de colegii de la Poliţia Locală Sector 4, iar juriştii noştri le vor oferi suportul necesar întocmirii dosarelor de despăgubire, astfel încât cererile să fie soluţionate în regim de urgenţă”, a mai precizat Daniel Băluță.
În schimb, primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, spune că acest lucru este aproape imposibil, în situația dată.
„Tema a fost lansată de sectorul 4. Noi nu avem asigurare pentru astfel de intemperii. Nu sunt predictibile asemenea fenomene. Cei de la ADP Sector 4 probabil au o asigurare, dar și în cazul lor va fi foarte dificil. Trebuie să se demonstreze că arborele care a căzut trebuia toaletat. E foarte greu. Eu m-aș bucura să se găsească o formula, să vedem ce facem pe viitor”, a declarat Gabriel Mutu, pentru Evenimentul Zilei.
În Bucureşti, doar Primăria Sectorului 4 are încheiată o poliţă de asigurare pentru astfel de situaţii.
„Este un lucru normal şi ar trebui să avem o legislaţie care să oblige toate unităţile administrativ teritoriale să despăgubească cetăţenii în astfel de evenimente nefericite”, declara primarul sectorului 4, în octombrie 2017, după ce 80 de maşini au fost distruse, într-o singură noapte, de copacii doborâţi de vânt, în toata Capitala.
În ceea ce privește situația de acum, reprezentanţii primăriilor din celelalte sectoare nu au precizat, deocamdată, dacă și cum îi vor despăgubi pe șoferii afectați.
Dacă edilii nu vor folosi bani din bugetul local, atunci șoferii cu daune riscă să suporte singuri reparaţiile propriilor autoturisme sau să apeleze la instanță.
Lucrurile sunt mult mai clare pentru șoferii care dețin o asigurare CASCO, în sensul că aceștia vor fi despăgubiţi de societatea la care sunt asiguraţi, indiferent de situația în care maşina a fost avariată.
Libertatea l-a contactat pe Șerban Laurențiu, specialist în asigurări la Transilvania Broker, pentru a explica ce se întâmplă în asemenea cazuri, cine este responsabil în astfel de situații și care sunt pașii de urmat pentru cei ce au avut de suferit de pe urma fenomenelor meteo extreme.
„Primăria trebuie să îi despăgubească, mai ales dacă nu s-au îngrijit de copaci. Ar trebui să îi dea în judecată (șoferii păgubiți – n.r.). Să se unească vreo 30-40-50 de oameni într-un sindicat, se va găsi un avocat care să îi reprezinte, ca și în cazul clauzelor abuzive de la credite.
Dacă ai asigurare facultativă (CASCO – n.r.), ai grijă de bunurile tale. Cine are CASCO… e acoperit.
La o Dacia Logan, asigurarea CASCO este până în 300 de euro pe an, plătibilă în 6 rate, ceea ce înseamnă 50 de euro sau 230 de lei.
Eu îi sfătuiesc să își facă asigurări facultative, pentru că așa ne protejăm atât pe noi, cât și familiile noastre”, ne-a declarat Șerban Laurențiu.
După ploaia înghețată din ultimele zile, căzută în Capitală, s-au prăbușit 2.200 de copaci și 440 de stâlpi, iar 363 de autoturisme au fost distruse, potrivit unui bilanț al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), dat publicității luni, 28 ianuarie.
FOTO – ISUBIF
Citește și… Moscova, afectată de cea mai puternică furtună de zăpadă din ultimii 70 de ani / GALERIE FOTO
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!