Regele Mihai și familia lui au dus o „existență modestă” în exil, „o viață retrasă”, fiind urmăriți de Securitate, arată documentele publicate de către CNSAS pe pagina sa de Facebook.
Familia regală locuia într-o o vilă de pe strada Route de Suisse, nr.106, din localitatea Versoix, în cantonul Geneva, unde Mihai era „proprietarul a două imobile vechi”.
„LEON s-a plâns că se află în jenă financiară și că datorită acestei situații este nevoit să ducă o viață retrasă. Nu mai reușește nici măcar să asigure un minimum necesar pentru fiicele sale, în sensul de a le scoate în lume și aceasta îl doare cel mai mult”, precizează o notă informativă din aprilie 1975.
„Leon” era numele conspirativ, de urmărit, al Regelui Mihai.
„Sub aspectul situaţiei materiale, MIHAI de HOHENZOLLERN este considerat ca fiind unul dintre cei mai săraci foști regi, aflați în emigrație”, menționează o notă din ianuarie 1973.
- Despre viața Regelui Mihai în exil, așa cum reiese din dosarul de urmărire de la Securitate, a scris pe larg jurnalista Iulia Marin, în Pressone, în 2017.
Ce venituri avea familia regală în exil
„Din salariu ca şi din dobînzile unor capitaluri depuse în bănci, realizează un venit de circa 3-4.000 de dolari SUA lunar, ceea ce determină ca el şi familia să ducă o existenţă modestă. Are un personal de serviciu redus (1-2 femei)”, adaugă nota din ianuarie 1973.
Nota informativă realizează și un fel de CV al regelui, în vârstă de 52 de ani la acea dată. Mihai lucrase ca pilot, instructor de zbor, inginer, antreprenor sau agent pe bursă.
„Pînă în anul 1957, a lucrat la Geneva în calitate de pilot de încercare şi demonstrații de zbor fără vizibilitate, precum și ca instructor de zbor în cadrul societăţii americane de aviație „LEAR”.
În 1957, filiala de la Geneva a societății „LEAR” desfiinţîndu-se, MIHAI de HOHENZOLLERN a deschis, în coproprietate cu un elveţian, o reprezentanță pentru desfacerea de aparate electronice.
Din 1968 lucrează la Lausanne ca reprezentant (agent) al firmei americane de bursă NEW-YORK STOCKBROKERS DROUILA & CO” – avînd un salariu lunar de 4.000 de franci elveţieni. În această calitate se ocupă de tranzacţii de bursă ale unor foste familii regale, printre care cea a fostului rege UMBERTO al Italiei.
Totodată, lucrează în calitate de inginer la reprezentanța din Geneva a companiei de aviaţie „SCANDINAVIA””, consemnează nota din 1973.
Una dintre fiicele regelui, în Japonia, într-o „grupă hippies”
Despre familia regelui se precizează, în nota din ianuarie 1973, că este căsătorit cu prințesa ANNE de BOURBON-PARME, că au cinci fiice, două dintre care sunt căsătorite, iar o alta se află în Japonia, „unde face parte dintr-o grupă „hippies””.
Mihai păstrează legătura „numai cu familia regală a Greciei, cu unele vârfuri ale emigraţiei române şi, sporadic, cu unele personalităţi străine, îndeosebi americani care vin la conferinţele internaţionale de la Geneva.”
Cine informa despre rege
Maria, o tânără absolventă de facultate, în vârstă de „28-30 de ani”, căsătorită cu un cetățean elvețian, stabilită tot în „Slănic” (numele de cod pentru Versoix), ca și regele Mihai, este luată în vizor de Securitate pentru a fi recrutată ca informatoare, conform unei note din 12 aprilie 1973.
O califică pentru asta „pregătirea sa”, „poziția corectă care o are față de țară”, dar și faptul că „actuala ei femeie de serviciu” lucrase anterior pentru regele Mihai.
Pentru Maria, existau „posibilități de angajare și pregătire” prin „inventatorul MACEDON și prin alte surse”.
„Inventator” era termenul codat pentru „informator”.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!