- Raportul „Tacticile de luptă ucrainene pun în pericol civilii” a stârnit nemulțumirea Kievului, președintele Zelenski acuzând ONG-ul că „încearcă să amnistieze statul terorist” Rusia.
- În replică, Amnesty a anunțat că își susține raportul și că „îşi asumă întreaga responsabilitate” pentru acesta, respectiv criticile la adresa Ucrainei.
- Același raport Amnesty în care erau criticate tacticile de luptă ale Ucrainei include și condamnări ale acțiunilor armatei ruse. Care sunt acestea?
Investigatorii Amnesty International au petrecut mai multe săptămâni, în perioada aprilie-iulie, în regiunile Harkov, Donbas și Nikolaev, unde au anchetat loviturile efectuate de forțele rusești.
În această perioadă, Amnesty afirmă că a găsit dovezi cu privire la lansări efectuate de ucraineni din zone rezidențiale, precum și stabilirea de baze militare în clădiri civile în 19 orașe și sate din aceste regiuni.
„Am documentat un model în care forțele ucrainene care pun în pericol civilii și încalcă legile războiului, atunci când soldații operează în zone populate.”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International.
„A fi într-o poziție defensivă nu scutește armata ucraineană de a respecta dreptul internațional umanitar”, a adăugat ea.
În același raport scrie că nu toate atacurile rusești documentate de Amnesty International au urmat acest tipar.
Sunt și atacuri despre care organizația a concluzionat că Rusia a comis crime de război, inclusiv în unele zone ale orașului Harkov, unde organizația nu a găsit dovezi ale forțelor ucrainene situate în zonele civile vizate ilegal de armata rusă.
Potrivit raportului, Rusia a folosit inclusiv arme interzise la nivel internațional, precum muniții cu dispersie și alte arme explozive ce afectează zone extinse.
Amnesty International afirmă că practica armatei ucrainene de a-și stabili baze în zone populate nu justifică în niciun fel atacurile ruse.
„Toate părțile unui conflict trebuie întotdeauna să facă distincție între obiective militare și obiective civile și să ia toate precauțiile fezabile – inclusiv armele alese – pentru a minimaliza vătămarea civililor”, afirmă organizația.
„Atacurile nediscriminatorii care ucid sau rănesc civili sau deteriorează obiective civile sunt crime de război”, concluzionează raportul publicat de Amnesty International.
Raportul complet al Amnesty International AICI