• Realitatea arată că și în marile orașe, au rămas deschise cabinete, iar pericolul de infecție cu COVID-19 este foarte mare, o spun chiar specialiștii.

Este absolut iresponsabil ca să permiți tratamentele stomatologice acum, fără măsuri clare de protecție. Cabinetele devin vectori cerți de contagiune, când lucrezi intervine saliva, stropii, respirația. În străinătate, se lucrează doar cu maximă protecție și cu pauze de dezinfectare de ore întregi între pacienți. 

Medic stomatolog:

”Inițial clinica privată  în care lucrez a fost închisă pentru o săptămână, însă după o decizie dată de Colegiul Medicilor Stomatologi din România și-au reluat activitatea și tratează doar urgențe”, povestește un doctor stomatolog din București, care a rugat să-i fie păstrat anonimatul.

Medicii stomatologi nu înțeleg cum de o decizie a Colegiului Medicilor Stomatologic ”poate fi mai tare decât o hotărâre în Starea de Urgență”

Întrebat de Libertatea, Colegiul Medicilor Stomatologi, prezidat de Ecaterina Ionescu, a recunoscut că ”Ordonanța Militară Nr. 2 spune clar ca se suspendă activitatea tuturor cabinetelor stomatologice”. Însă a continuat că ”Exceptate sunt doar cele care respectă absolut toate regulile limitării răspândirii noului coronavirus COVID-19, oferă strict servicii de urgență și sunt autorizate de DSP în acest sens”.

Colegiul Medicilor din România s-a răzgândit

”Nu s-a luat după un criteriu, cine s-a declarat la Colegiul Medicilor Stomatologi că vrea să facă urgențe, face urgențe. Documentul scrie clar: se închid cabinetele stomatolgogice dar au voie să facă urgențe. Ordonanța militară nu ne interzice nouă să lucrăm”, a explicat medicul stomatolog din București pentru Libertatea. 

Inițial, cei de la Colegiul Medicilor Stomatologi din România au spus că sunt de acord cu decizia Guvernului și că personalul medical trebuie protejat pentru că sunt expuși la coronavirus în cel mai ridicat grad. 

”Atunci când utilizam instrumentarul rotativ producem aerosoli care se pot depune pe diverse suprafeţe, inclusiv instrumente care poartă riscul de a accentua răspândirea virusului”, se arată într-un comunicat transmis de CMSR pe 22 martie.

Însă la scurt timp s-au răzgândit.

Decizia Colegiului Medicilor Stomatologi din România

”Nu îl tratăm pe Costică de pe stradă, ci îi tratăm doar pe pacienții clinicii”

”Nu mergem în fiecare zi la lucru, mergem de două ori pe săptămână, avem un program fix, între orele 10 și 16, ne rotim în cabinete și trebuie să respectăm o serie de măsuri: să avem pauză de două ore între pacienți și să avem aburitor”, apără un medic stomatolog deschiderea clinicii la care el lucrează.

Cine hotărăște ce cabinete rămân deschise?

În situația în care personalul nu are echipamentul necesar pentru realizarea procedurilor stomatologice generatoare de aerosoli, conform recomandărilor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, activitatea stomatologică de urgență nu se poate desfășura, au mai transmis reprezentanții Colegiului, pentru ziar.

Urmărește-ne pe Google News