„Vedeţi că Parlamentul iar a mai făcut o nefăcută. A trecut o lege. Aici trebuie să stăm tare în şa, pentru că în fiecare săptămână Parlamentul ne mai toarnă câteva reglementări în care ne mai generează cheltuieli pentru care nu există resurse.

Parcă vor să ducă România în stare de a nu putea să facă faţă plăţilor. Ăsta-i un asemenea gest de iresponsabilitate. Încercaţi să fiţi mai activi în comunicarea publică, să prevenim toate năzdrăvăniile astea, să oprim populismele astea care ne generează o situaţie în care foarte greu vom putea face faţă obligaţiilor generate de reglementările adoptate în Parlament”, a susţinut Orban, în debutul şedinţei de Guvern.

Oros a replicat că legea nu va putea fi aplicată, deoarece reprezintă o schemă de ajutor de stat şi nu are acceptul Comisiei Europene.

„Dimpotrivă, ceea ce au făcut prin acea lege populistă privind despăgubirile pentru secetă, necomunicând Comisiei, neavând acceptul Comisiei, pentru că este o schemă de ajutor de stat până la urmă, ei nu au făcut decât să arunce pe piaţă o lege care nu se va putea aplica niciodată şi, mai mult, o să îi împiedice pe fermieri să acceseze”, a explicat el.

Premierul le-a cerut miniştrilor să fie prezenţi la dezbaterile din Parlament pentru a preveni astfel de situaţii.

„Luaţi legătura cu grupul să o atacăm la Curtea Constituţională, astfel încât să nu fim în situaţia să nu putem pune în practică o reglementare. Ar trebui la dezbaterea în plen a unor legi de genul acesta să fie prezenţi miniştrii care să vină cu toate argumentele, pentru a-i convinge pe parlamentari că nu trebuie să voteze ca în an electoral, ci în funcţie de nişte argumente foarte solide. Nu putem să lăsăm sarabanda asta de proiecte de legi care ies pe bandă rulantă din Parlament şi care ne creează o asemenea dificultate”, a transmis Orban.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 27 mai, proiectul de lege privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile.

S-au înregistrat 212 voturi “pentru”, unul “împotrivă” şi 99 de abţineri.

Proiectul de lege, iniţiat de mai mulţi parlamentari de la PSD, are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului juridic pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat în vederea acordării de despăgubiri producătorilor agricoli ale căror culturi sunt afectate de fenomene meteorologice nefavorabile, pentru continuarea activităţii acestora.

Aceste fenomene sunt: secetă gravă care afectează terenurile agricole, inundaţii şi temperaturi excesiv de scăzute sub limita biologică de rezistenţă a plantelor.

Despăgubirile se vor acorda producătorilor agricoli ale căror culturi au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile numai pentru daune ce depăşesc 30% din producţie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectivă până la data producerii fenomenului.

Schema va fi notificată anual Comisiei Europene. În situaţia în care, anterior emiterii deciziei de aprobare, Comisia Europeană solicită modificări privind schema, prevederile prezentei legi pot fi modificate în mod corespunzător. În cazul în care Comisia Europeană nu emite o decizie de aprobare a schemei, ajutorul financiar plătit beneficiarilor va rămâne definitiv suportat de la bugetul de stat. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News