„Estimarea BNR este că suntem pe un platou de inflație. Undeva în jurul acestei valori de 15 % va evolua inflația o perioadă de timp. Şi ultimele date de inflație, confirmă că suntem pe acest platou”, a spus Dan Suciu.
Purtătorul de cuvânt al BNR a explicat că indicele ROBOR a coborât pentru prima oară sub 8%, după două săptămâni, datorită strategiei adoptate de Banca Națională.
„Băncile au văzut decizia de politică monetară și, în consecință, au chiar scăzut ROBOR-ul, de vreme ce ROBOR-ul la 3 luni a scăzut sub pragul de 8 %. Tocmai pentru că am avut această decizie de politică monetară și această prognoză de inflație”, a adăugat Dan Suciu.
Acesta a precizat că indicele IRCC, folosit de români ca alternativă la creșterea ratelor cauzată de majorarea ROBOR, va crește și el în perioada următoare.
„IRCC-ul va crește, că n-are cum să rămână aici. Știm datele pentru trimestrul următor – 4 și ceva la sută, urmează să crească și peste această cifră. Încă n-avem toate datele, dar cred la final de an, IRCC-ul va fi de peste 5 %”, a preciat purtătorul de cuvânt al BNR.
Peste 10.000 de români cu credite Prima casă au trecut de la ROBOR la IRCC
Din luna mai și până acum, peste 10.000 de români care au credite la bănci și care au fost afectaţi de creşterea costurilor de împrumut au solicitat schimbarea modului de calcul al dobânzilor prin schimbarea indicelui de referinţă din ROBOR în IRCC.
În acest moment, IRCC este la valoarea 2,65%. În urmă cu un an, era 1,25%. Important de menționat este însă că cine renunță la ROBOR și trece la IRCC nu va mai putea reveni la ROBOR.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a înregistrat vineri, 12 august, a treia zi consecutivă de scădere și a ajuns la valoarea de 7,98% pe an.
Scăderea a venit în contextul în care guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat marţi, 9 august, că „băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul” și că „s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară”.