Există o corelație între modificările prețului aurului și rata la care băncile centrale cumpără active pentru a-și extinde bilanțurile, conform reprezentanților Deutsche Bank, Michael Hsueh și Grant Sporre, citați de Business Insider.
Însă ritmul de creștere al bilanțului, care este de 300% din 2005, conform analiștilor, arată faptul că aurul ar putea valora mult mai mult.
„Să fie clar, noi nu spunem că aurul se va tranzactiona până la 1.700 de dolari/uncia pe termen scurt, dar atunci când este privit în raport cu bilanţul agregat al patru mari bănci centrale globale (Fed, BCE, Banca Japoniei şi PBOC), un argument poate fi că, dacă privim aurul ca monedă, metalul s-ar putea apropia ca valoare de 1.700 de dolari/uncia, față de preţul actual de 1.326 de dolari/uncia”, au notat cei doi specialiști.
Cu toate acestea, afirmațiile celor doi nu reprezintă un argument în favoarea folosirii aurului ca monedă.
Ce s-a întâmplat în trecut cu prețul aurului
Argumentul pe care se bazează Hsueh și Sporre este cel conform căruia variațiile procentuale ale prețului aurului s-au schimbat, de-a lungul timpului, în tandem cu rata de expansiune a bilanțului băncilor centrale.
În plus, această relație s-a rupt de doar două ori în ultimul deceniu. Prima dată s-a petrecut în timpul crizei financiare mondiale, care a debutat în 2008, iar a a doua oară s-a întâmplat în 2013, când Rezerva Federală a anunțat că programul de relaxare cantitativă prin achiziții de active a încetinit.
„Atât timp cât bilanţurile băncilor centrale continuă să se extindă, preţul aurului ar trebui să ţină pasul”, au adăugat Hsueh și Sporre.
Conform celor doi specialiști, aurul ar putea valora 1.700 de dolari/uncia, față de prețul aurului actual de tranzacționare, care era, luni, de 1.325,15 dolari/uncia.