Cuprins:
Potrivit articolului 160 din Codul Administrativ, mandatul primarului încetează de drept dacă este condamnat „prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei”.
Prin decizia definitivă pronunțată, joi, de Curtea de Apel București, care l-a condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, Cristian Popescu Piedone și-a pierdut de drept mandatul de primar al sectorului 5. Data efectivă este cea la care s-a pronunțat sentința.
Prefectul decide
Din acest moment, totul ajunge la mâna prefectului, care trebuie să emită un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului.
„Ordinul are la bază un referat semnat de secretarul general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului”, conform art. 60 alin. 7 din același Cod Administrativ.
Legea prevede un termen de 10 zile pentru transmiterea referatului de către secretarul general al primăriei, dar nu stabilește nicio limită temporală pentru emiterea ordinului de către prefect.
Din momentul în care prefectul a semnat ordinul, intervin o serie de termene care, în final, vor duce la organizarea de noi alegeri.
- Guvernul l-a numit recent în funcția de prefect al Capitalei pe Toni Greblă, fost senator PSD, judecător CCR și secretar general al Guvernului Dăncilă.
Alegeri – în 90 de zile după rezolvarea posibilelor contestații
Ordinul prefectului poate fi atacat de primar la instanţa de contencios administrativ în termen de 10 zile de la comunicare.
Instanţa de contencios administrativ este obligată să se pronunţe în termen de 30 de zile. Hotărârea primei instanţe este definitivă.
În cazul în care primarul nu atacă ordinul prefectului, după expirarea celor 10 zile în care poate fi depusă contestația se intră direct în termenul de 90 de zile prevăzut de Codul Administrativ pentru organizarea de alegeri.
Data organizării alegerilor pentru funcţia de primar se stabileşte de către Guvern, la propunerea autorităţilor cu atribuţii în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (9) sau de la data pronunţării hotărârii instanţei, în condiţiile alin. (10).
Art. 160 alin. 11 din Codul Administrativ:
Între timp, Consiliul Local al Primăriei Sectorului 5 trebuie să stabilească prin vot care dintre cei doi vicepremieri – Mircea Horațiu Nicolaidis (PPU) sau Constantin Ion Melnic (PSD) – va prelua atribuțiile primarului. Este necesară obținerea majorității absolute, 50% plus 1 din totalul numărului de consilieri. Adică, minimum 14 voturi din 27 posibile.
„Pe perioada exercitării de drept a atribuţiilor de primar, viceprimarul îşi păstrează dreptul de vot în cadrul consiliului local şi primeşte o indemnizaţie lunară unică egală cu cea a funcţiei de primar”, mai stabilește legea.