„Atât timp cât va exista interes în Uniunea Europeană pentru dozele de vaccin din România care sunt în exces, vom face demersuri ca să le putem vinde. Dacă însă la acest lucru, la un moment, dat, nu va mai fi posibil, vom accesa toate căile care au fost stabilite la nivel european şi la nivelul Naţiunilor Unite privind donarea acestor vaccinuri”, a declarat Alexandru Rafila.
„Noi am reuşit un lucru bun, zic eu, dincolo de donaţii, încă din a doua lună a mandatului meu am reuşit să direcţionăm către Germania, prin vânzare, nu prin donaţie, o cantitate de cinci milioane de doze de vaccin. Atât timp cât va exista interes în Uniunea Europeană pentru dozele de vaccin din România care sunt în exces, vom face demersuri ca să le putem vinde”,
Dacă vânzarea dozele de vaccin neutilizate nu va mai fi posibilă, atunci acestea vor fi redirecționate către mecanismul COVAX al Organizaţiei Naţiunilor Unite sau le va dona către alte state membre.
„Dacă însă acest lucru, la un moment, dat, nu va mai fi posibil, vom accesa toate căile care au fost stabilite la nivel european şi la nivelul Naţiunilor Unite privind donarea acestor vaccinuri încât până la sfâşitul acestui an- asta este ţinta legată de sfârşitul acestei pandemii – 70% din populaţia globală să fie vaccinată”, a afirmat Alexandru Rafila sâmbătă, la Bistriţa.
„Cantităţile de vaccin rămase neutilizate la nivelul fiecărui stat membru – pentru că ştiţi că a fost vorba de un contract general al Uniunii cu producătorii de vaccin – vor fi redirecţionate către mecanismele Naţiunilor Unite – COVAX sau către donaţii către alte state membre”, a precizat Alexandru Rafila.
Potrivit ministrului sănătății, în România 50 % din populația adultă a fost imunizată. „Este mai puțin decât au reușit alte țări”, a concluzionat Alexandru Rafila.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro