Fără parlamentarii ALDE, PSD rămâne cu puţin peste 200 de parlamentari, în Legislativ, iar ruperea coaliţiei ar putea duce la alte plecări din partid, în perioada următoare, cel mai probabil la partidul lui Victor Ponta.
Potrivit Constituţiei, în momentul în care miniştrii ALDE, de la Mediu, Energie, Externe și Relația cu Parlamentul, vor demisiona din Executiv, formula guvernamentală îşi schimbă structura, astfel că este nevoie de un nou vot, în Parlament, pe un nou Guvern.
Potrivit articolului 85 din Constituţie, „dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului, numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.
Viorica Dăncilă are la dispoziţie 45 de zile să vină cu un nou Cabinet, în Parlament şi să negocieze o susţinere politică. Lucru greu de realizat, în condiţiile în care ALDE şi Pro România vor face o alianţă electorală, poziţionându-se astfel în Opoziţie, iar UDMR a anunţat deja că nu mai susţine actuala guvernare.
Cu toate acestea, în cazul unei negocieri, Viorica Dăncilă ar putea să îşi asigure cele 233 de voturi, pentru a trece un nou Guvern, de la parlamentarii UDMR şi ai monorităţilor naţionale, dar şi din partea altor aleşi, în funcţie de ceea ce vor primi la schimb.
Soarta PSD după ieșirea ALDE de la guvernare: Guvern minoritar, susţinut conjuctural în Parlament, sau pierderea guvernării
Dacă noul Guvern Dăncilă nu trece la vot, Viorica Dăncilă rămâne premier interimar, pâna la formarea unui nou guvern.
Opoziţia poate depune o moţiune de cenzură, în acest moment, sau preşedintele Klaus Iohannis poate veni cu o nouă propunere de premier, şi poate convoca partidele, la consultări, pentru schimbarea majorităţii în Parlament.
Cei din PSD mizează pe faptul că cei din Opoziţie nu îşi doresc, în acest moment, să preia guvernarea, cu un an înainte de alegerile locale şi generale, şi într-un context politic extrem de complex, legat de necesitatea unor modificări legislative urgente, atât în justiţie cât şi în legile privind criminalitatea, după cazul Caracal.
Chiar şi în cazul configurării unei noi majorităţi, în Parlament, prin dezertări de la PSD, noul Guvern nu va putea fi unul monocolor.
Astfel, Opoziţia va trebui să se aşeze la masă, şi să negocieze o fomulă de Executiv din care să facă parte mai multe partide, pentru a putea trece de votul Parlamentului.
Ne amintim, însă, că USR a anunţat deja că nu doreşte să intre la guvernare, astfel că formaţiunea ar putea susţine un nou Guvern, doar prin vot, fără a se implica în actul guvernamental.
Ce câştigă ALDE şi Pro România din noua alianţă. Miza, alegerile prezidenţiale
Noua alianţă care se conturează pe scena politică, între ALDE şi Pro România, are, deocamdată doar o miză electorală. Cele două partide nu au puterea de a se impune, în Parlament, ci doar de a-şi negocia anumite proiecte.
În schimb, o susţinere a lui Mircea Diaconu la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie ar putea ajuta ambele partide, care nu au, în acest moment, o „locomotivă” care să le asigure un scor bun la acest scrutin.
Cele două formaţiuni mizează pe carisma unui fost actor şi fost europarlamentar, văzut ca un „independent”, pe modelul actorului de comedie Volodimir Zelenski, cel care, în aprilie, a câştigat alegerile prezidentiale din Ucraina.
Asta în condiţiile în care nici Călin Popescu Tăriceanu şi nici Victor Ponta nu au forţa de a scoate un scor bun, la alegerile prezidenţiale din noiembrie, iar ALDE, prin rămânerea la guvernare, riscă să scadă şi mai mult în procente, după eşecul de la europarlamentare.