Judecătoria Ploiești a decis luni, 25 martie 2024, să respingă propunerea de prelungire a arestului la domiciliu solicitată de procurori pe numele lui Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, care a ars anul trecut, a doua zi de Crăciun. 

Instanța a considerat că omul de afaceri poate fi cercetat în continuare în libertate, dar sub puterea controlului judiciar. Soluția Judecătoriei Ploiești nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 48 de ore la instanța superioară, Tribunalul Prahova.

Procurorii așteaptă rezultatele expertizelor realizate de trei entități pentru a putea închide dosarul. Chiar dacă va fi identificată acțiunea unei „mâini criminale”, Cornel Dinicu nu scapă de acuzația de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Cornel Dinicu. Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Scenariul „mâinii criminale”, neprobat de patron

Cât timp se află în control judiciar, Cornel Dinicu nu are voie să dețină și să folosească arme, dar nici să participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice. 

Un eveniment pentru comemorarea celor morți în incendiul devastator este organizat sâmbătă, 30 martie. „Familia Ferma Dacilor” anunța încă de la începutul lunii martie că pe terenul fostului complex turistic urmează să fie plantați sute de arbori în amintirea victimelor. Nu este clar la acest moment dacă Dinicu va putea participa la un astfel de eveniment.

Cornel Dinicu a fost arestat preventiv încă din primele zile ale acestui an și a rămas în spatele gratiilor puțin peste o lună, ulterior fiind plasat în arest la domiciliu.

Patronul complexului turistic de la Tohani a dezaprobat încă de la începutul anchetei concluziile procurorilor, invocând în repetate rânduri o mână criminală drept cauză principală a incendiului, nu un accident, dar fără să poată aduce nicio dovadă în acest sens.

„Cum își poate cineva imagina că un om își poate pune propriii copii în pericol? Cum ne-am putea gândi că nu am făcut zi de zi tot posibilul și imposibilul ca Ferma să fie un loc sigur?”, sunt întrebările puse pe pagina de Facebook a Fermei Dacilor într-un mesaj publicat la o zi de la tragedie.

Cercetările procurorilor aveau să dovedească exact contrariul.

Urmări ale incendiului de la Ferma Dacilor. Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Improvizații pe bandă rulantă

Mâna criminală invocată de patronul Fermei Dacilor nu-l scapă de dosarul penal, omul de afaceri fiind acuzat că nu a luat măsurile de siguranță și de securitate la incendiu, deciziile sale în calitate de administrator ducând în cele din urmă la tragedia soldată cu opt morți.

Pensiunea de la Tohani a fost construită fără obținerea avizelor și a autorizațiilor, unitatea turistică funcționând ilegal, acuză procurorii.

  • a creat premisele izbucnirii și propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 5.45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului și la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind „efectul termic al curentului electric”, în condițiile în care societatea comercială era racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică în baza unui contract încheiat în anul 2014, pentru un consumator non-casnic tip persoană fizică, loc de consum cu denumirea „pompă de apă” având o putere de 8 Kw, insuficientă pentru susținerea consumatorilor electrici ai unei pensiuni.
  • a) imobilul a fost construit fără autorizație de construcție, mansarda a fost realizată din material lemnos, ușor inflamabil, neprevăzut cu căi de evacuare optime, construcția fiind încadrată în gradul V (cinci) de rezistență la foc (cel mai defavorabil grad), imobilul a fost intabulat cu încălcarea prevederilor legale, în baza unui certificat de constatare a edificării construcției emis fără verificarea îndeplinirii tuturor cerințelor fundamentale, imobilul a fost edificat fără solicitarea/obținerea vreunui aviz/autorizație de la I.S.U. Prahova, a fost dotat cu o centrală de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu nefuncțională la momentul producerii incendiului, montată în baza unui proiect neavizat, precum și cu o instalație electrică certificată, subdimensionată (putere de 8 kw) în raport de nevoile reale ale unui astfel de consumator.

Procurorii au arătat, încă de la arestarea preventivă a patronului Fermei și a celor doi asociați ai lui, că și dacă ipoteza incendierii cu intenție a imobilului s-ar concretiza, aceștia nu au cum să fie exonerați de acuzația de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. 

Improvizațiile de la Fermă nu au dat nicio șansă celor cazați acolo să scape cu viață din incendiu.

„Întreaga situație descrisă, vizând nerespectarea de către factorii decidenți a normelor în materia securității la incendiu, (…) îi poziționează pe cei trei inculpați în culpă în raport de producerea rezultatului constând într-un dezastru, deoarece în condițiile descrise, raportat la lipsa de siguranță a încăperilor oferite ca spații de cazare, șansele reale ca victimele să se poată salva au fost aproape inexistente”, arată procurorii.

Ferma Dacilor, după incendiu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Concluziile anchetei, decise de expertize

Pentru ca ancheta penală să fie finalizată, procurorii din Prahova așteaptă rezultatul expertizelor realizate de Institutul Național de Criminalistică (INC), Electrica și INSEMEX.

INC expertizează tot ce ține de partea de lemn a construcției care a ars pentru a stabili dacă acesta a fost ignifugat, dar și fragmente de moloz pentru identificarea, dacă este cazul, a unor substanțe inflamabile. Această analiză a fost solicitată pentru a înlătura științific orice indiciu că incendiul a fost provocat intenționat.

Complexul turistic Ferma Dacilor din Tohani, comuna prahoveană Gura Vadului, a ars în dimineața zilei de 26 decembrie 2023. Focul a izbucnit în jurul orei 5 dimineața, iar clădirea principală a complexului a fost mistuită de flăcări în nici o oră. Opt oameni au murit atunci, printre care și băiatul de 11 ani al patronului, victimele fiind oaspeții afaceristului, invitați la petrecerea de Crăciun.

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

 
 

Urmărește-ne pe Google News