Conform Constituției României, „preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales. Mandatul Președintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă”.
Augustin Zegrean, fost judecător al CCR, a spus că singura variantă posibilă este ca mandatul lui Iohannis să fie prelungit.
„Dacă se ajunge la situația aceea despre care s-a vorbit, atunci este o situație de urgență, dacă președintele pleacă, Parlamentul nu este constituit, nu poți să lași țara așa de izbeliște.
Mandatul președintelui poate fi prelungit în stare de urgență, în stare de asediu. Și atunci președintele va rămâne în continuare în funcție până când noul Parlament își alege președinții celor două camere, astfel încât unul dintre ei poate să țină locul președintului dacă a expirat mandatul, în ordinea asta: președintele Senatului sau președintele Camerei Deputaților”, a spus Zegrean.
Decizia Curții, una fără precedent în istoria României, a fost luată prin vot, în unanimitate, de toți cei 9 judecători, cu doar două zile înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Practic, CCR a decis anularea întregului proces electoral pentru alegerea președintelui și totul se va relua de la 0 la începutul anului viitor.
Hotărârea este definitivă.