La câteva săptămâni după ce India și-a revenit după furia celui de-al doilea val de COVID, unele zone din țară se confruntă iarăși cu probleme și generează îngrijorare cu privire la o resurgență a pandemiei la nivel național.

Cazurile noi, care în unele zile au depășit 40.000, evidențiază dificultatea cu care se confruntă autoritățile în tentativa de a ține sub control varianta Delta, chiar și într-o țară în care studiile sugerează că două treimi din populație au fost deja expuse virusului.

Experiența Indiei cu varianta Delta, responsabilă pentru peste 90% din cazurile înregistrate în luna mai, poate fi un caz de studiu pentru alte țări care se confruntă sau care se vor confrunta în curând, în mod aproape inevitabil, cu varianta foarte contagioasă.

În unele state din India, rata de transmitere merge „în direcția greșită”, a avertizat marți V.K. Paul, un oficial din domeniul sănătății. „Asta arată că virusul dorește să se extindă. Trebuie să îl controlăm cu toată puterea noastră”, a adăugat oficialul.

Experții în sănătate publică și oficialii guvernamentali au avut estimări diferite în privința gravității următorului val de COVID din India sau chiar a existenței acestui val.

Dar toți au fost de acord că virusul va continua să facă probleme persoanelor vulnerabile din țară și din lume, până când cel puțin 80% din populație va fi vaccinată sau va avea anticorpi în urma infectării.

În orice caz, oficialii au anunțat în iulie că varianta Delta rămâne cea dominantă pentru noile cazuri din India. Tulpina a fost depistată inițial în 2020, iar anul acesta a început să se extindă în întreaga lume.

„Virusul va găsi o cale”

Experții au avertizat că în ciuda numărului mare de infectări și decese cu care s-a confruntat țara în primăvară, pericolul nu a trecut încă.

„Vom continua să trăim cu virusul chiar dacă vrem sau nu vrem, deoarece virusul va găsi o cale de a trăi cu noi”, a declarat Giridhar Babu, un epidemiolog din Bangalore. „Vaccinarea este singura cale de scăpare din pandemie”, a adăugat el.

Asta poate fi o problemă.

Mai puțin de 10% din populația Indiei este complet vaccinată, iar campania se derulează mai lent decât și-ar fi dorit autoritățile, pe fondul problemelor legate de producție, dar și al scepticismului unor oameni.

Iar în acest timp, veștile proaste au reînceput să apară. Săptămâna aceasta, cercetătorii au spus că rata de reproducere a virusului din mai multe state ale țării a crescut iarăși la 1 sau chiar a depășit acest prag pentru prima dată din luna mai, ceea ce sugerează că transmiterea accelerează.

Număzul zilnic de cazuri din India Sursa: Worldometers

Actualul epicentru este Kerala, un stat sudic care a fost lăudat pentru felul în care a gestionat pandemia în primul val de COVID din 2020. Statul a confirmat aproape jumătate din totalul de 30.000 de noi cazuri de COVID raportate joi la nivel național.

Statele vecine Karnataka și Tamil Nadu au impus unele restricții de călătorie persoanelor care vin din Kerala.

Alte regiuni care prezintă îngrijorare se află în nord-estul țării, unde cel puțin șase state au confirmat o rată de pozitivare de peste 10%.

De ce a scăzut numărul de cazuri, de ce ar putea să crească iarăși?

Varianta Delta continuă să îi pună în dificultate pe oficiali și pe cercetători, după ce numărul de cazuri a scăzut de la un maxim de 414.000 pe zi, în mai, la o medie de 40.000, acum.

Marea Britanie a confirmat o scădere similară recent, în ciuda faptului că unii experți se așteptau la o creștere cauzată de varianta Delta.

În India, unii experți cred că scăderea poate fi pusă pe seama faptului că cetățenii au început să stea în case, speriați de numărul uriaș de decese și în general de imaginile simbolice ale valului din primăvară.

La momentul respectiv, aproape fiecare familie s-a confruntat cu probleme – infectări sau decese ale apropiaților. Sistemul sanitar s-a aflat în pragul colapsului, spitalele fiind incapabile în multe rânduri să primească pacienții sau să-i trateze.

Corpurile persoanelor decedate era incinerate în parcări, în mod improvizat, în condițiile în care incineratoarele nu mai făceau față situației fără precedent.

Un studiu făcut de trei experți și dat publicității în luna iulie a sugerat că acest al doilea val ar fi făcut în jur de două milioane de victime, mult peste bilanțul oficial al autorităților.

Alți specialiști spun că bilanțul a scăzut deoarece virusul și-a epuizat numărul de gaze posibile, infectând pur și simplu foarte mulți oameni deja.

Un studiu dat publicității în iulie pare a susține cel puțin parțial această concluzie: două treimi din populație ar avea anticorpi după valul din primăvară.

Iar Kerala, cel mai afectat stat în prezent, are și cea mai mică seroprevalență – 44%, în vreme ce state precum Madhya Pradesh au o seroprevalență de 79%.

Ashish Jha, decanul Școlii de Sănătate Publică de la Universitatea Brown, crede că este greu de estimat când și dacă următorul val de COVID va veni în India.

Varianta Delta pare a fi atât de contagioasă, încât un alt val poate fi prevenit doar dacă 80-90% din populație va fi vaccinată, a estimat el.

Însă sute de milioane de indieni nu au fost inoculați.

„Mare parte din India este încă vulnerabilă. Asta mă ține treaz noaptea, când mă gândesc la ce va veni în următoarele săptămâni și luni”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News