Protocolul asociat unui astfel de eveniment respectă reguli bazate uneori pe tradiţii ancestrale:
- Regina și cei mai apropiați membri ai familiei regale vor fi primii anunțați de venirea pe lume a copilului și care este sexul acestuia.
- Supuşii Majestăţii sale vor fi anunţaţi printr-o proclamaţie semnată de doctorii regali şi pusă pe un şevalet special, amplasat în curtea Palatului Buckingham. În același timp se va publica un comunicat pe paginile de Twitter şi Facebook.
- Vestea va fi salvată cu salve de tun – 62 din Turnul Londrei şi 41 din Green Park – iar steagul Regatului Unit va fi înălţat pe toate clădirile oficiale.
- Guvernatorii generali ai tuturor statelor din Commonwealth vor fi anunțați de secretarul privat al Reginei
- Numele copilului nu va fi anunțat imediat după naștere. Se poate aștepta de la câteva zile – cum a fost cazul prinților George și Charlotte – până la o lună – cum a fost cazul prințului Charles.
- Copilul va primi automat titlul de prinț/prințesă și toată lumea i se va adresa cu „Alteţă Regală”
- Copilul va fi botezat în ritul Bisericii Anglicane, într-o replică a rochiei de dantelă şi satin purtată de fiica cea mai mare a Reginei Victoria în 1841. Originalul nu mai este folosit din 2004 pentru a-l salva de uzură.
- Cel mai probabil copilul va fi botezat de Arhiepiscopul de Canterbury în capela regală a Palatului St James, cu apă din râul Iordan – unde Iisus a fost botezat de Ioan Botezătorul, potrivit Evangheliei – turnată într-un vas de argint gravat cu crini de apă, folosit de mai multe generaţii de familia regală.
- Bebeluşii regali au, de obicei, mai mulţi naşi. George are şapte, iar prinţesa Charlotte, cinci.
Există și tradiții care nu se mai respectă în cazul nașterilor copiilor din familiile regale. De exemplu în trecut, ministrul de Interne trebuia să participe la naştere pentru a garanta legitimitatea copilului. Această tradiţie nu mai este respectată din 1936, odată cu naşterea Prinţesei Alexandra, verişoara reginei Elisabeta a II-a.
Totuși, în ultimele generații tații copiilor au fost prezenți la naștere. Prințul William a asistat la venirea pe lume a primilor săi copii, la fel a făcut și prințul Charles. La nașterile copiilor săi a fost prezent și prințul Albert, soțul reginei Victoria.
Soția Prințului William, Ducesa de Cambridge, Kate Middleton, a intrat în travaliu, luni dimineață, și a fost internată într-un spital din Londra, potrivit unui anunț făcut de familia regală britanică.
”Înălțimea Sa Regală, Ducesa de Cambridge, a fost internată în Spitalul St. Mary, din Paddington, Londra, la începutul acestei dimineți, ea aflându-se la începutul travaliului. Ducesa a fost transportată cu mașina de la Palatul Kensington către Spitalul St. Mary, alături de Ducele de Cambridge”, a scris Familia Regală a Marii Britnaii într-un comunicat.
Citește și: Analiză BBC: Kim Jong-un, schimbare de imagine înaintea întâlnirii cu Coreea de Sud și Trump