Poate tocmai de aceea, clinicile de specialitate sunt făcute pentru a vă simți ca-ntr-o familie. Încă de la intrare veți vedea poze cu părinți ținând copii mici în brațe, iar în cabinetele de consultație sunt panouri pline cu poze cu copiii care s-au născut cu ajutorul medicilor de acolo.
„Noi tratăm de 10 ani și ajung la noi anual sute de cupluri care au nevoie de tratament. În general, cuplurile încep să se îngrijoreze după ce sarcina nu apare în mod natural după un an, un an și ceva. Dacă vârsta femeii este peste 35 de ani, deja șansele tratamentelor pe care le putem oferi încep să scadă. Atunci recomandăm să nu aștepte nici măcar un an, iar după 6-8 luni de încercări să vină la clinică să vorbească cu un specialist”, a declarat pentru Libertatea, dr. Laura Dracea.
Primul lucru pe care trebuie să-l facă este să vină la o discuție, atunci vorbim despre factorii de risc, probleme medicale, antecedente, stilul de viață și multe altele. Apoi se recomandă niște analize, care pot fi investigații sau analize la spermă, ecografia organelor genitale și mai pot fi și altele de la caz la caz. În funcție de toate acestea se poate stabili o potențială cauză.
Cauzele sunt și ele diverse și se impart cam egal între parteneri. La femei poate fi vorba de probleme ale ovulației, probleme ale trompelor uterine, infecții vechi, chiuretaje care lasă niște sechele. Iar dacă vorbim de problemele masculine acestea apar în spermogramă, dar avem cazuri și cum problemele sunt combinate. „Dar există și o categoria aparte în care analizele ies normale, categoria fiind de infertilitate din cauze necunoscute.
Dacă sunt probleme la mobilitatea spermatozoizilor se recomandă inseminarea cu spermă preparată, practic se înlocuiește contactul sexual cu o tehnica de reproducere prin care sperma este prelucrată înainte de introducere în uterul femeii astfel încât să crească mobilitatea.
Fertilizarea in vitro
Dacă nu mai există nici o cale naturală prin care se poate face concepția, atunci fertizilarea se face în laborator, adică in vitro. În acest caz, femeia este stimulată hormonal astfel încât să se poată extrage mai multe ovule le fertilizăm în laborator cu sperma partenerului prelucrată și ea, și ulterior, după ce se cultivă și se selectează embrionii care au șansele cele mai mari de succes introducem unul sau doi dintre aceștia în uter.
„Există posibilitatea să obținem mai mulți embrioni decât este nevoie în luna respectivă și atunci se pot crioconserva pe termen lung și apoi să apeleze la ei pentru un al doilea copil sau dacă prima procedură nu reușește”, ne-a mai declarat doctorul Laura Dracea.
Există și posibilitatea de a se apela la un donator în cazul în care partenerul nu are nici un spermatozoid în spermă. La acest gen de fertizilare pot apela și femeile singure, mai ales că tendința este de a amâna foarte mult sarcina pentru că sunt femei care își doresc mai întâi o carieră sau nu își găsesc partener.
Pe de altă parte sunt femei care vin la clinică pentru a-și conserva din timp ovule, atunci când au 30-32 de ani și le păstrează pentru mai târziu.
Durata și costurile pentru fertilizare
În general, durata procedurilor este de câteva luni, în funcție de complexitatea problemei. Investigațiile se desfășoară pe parcursul a două-trei săptâmâni, apoi revin cu rezultatele pentru a discuta opțiunile de tratament și pentru procedurile de reproducere asistată, procedurile pot fi făcute și lunar. „În cazul femeilor care au sub 35 de ani, rata de succes este de peste 50% din prima încercare. Deci este posibil ca la un tratament care se desfășoară într-o lună să obțină sarcina și aici s-a și terminat treaba noastră. În cazul cuplurilor cu femei de peste 38-40 de ani, se obțin embrioni de calitate mult mai slabă, cu șanse mult mai mici și cu riscuri de avort și atunci este nevoie de mai multe încercări”, a mai afirmat specialistul în fertilizare. Costurile pentru aceste proceduri pot ajunge de la câteva sute de lei la câteva mii de euro.