Cazul “Teo Peter” înseamnă pentru România şi pentru ideea de dreptate o mare înfrângere. Pe 4 decembrie 2004, Christopher Vangoethem (36 de ani astăzi), angajat al Ambasadei SUA la Bucureşti, l-a accidentat mortal pe basistul trupei Compact, Teo Peter (50 de ani), care se întorcea acasă, de la înregistrări, cu taxiul. Deşi se urcase beat la volan şi nu acordase prioritate taxiului, câteva ore mai târziu era îmbarcat, din ordine înalte, într-un avion şi readus în SUA. Simulacrul de proces care a urmat peste Ocean s-a terminat, incredibil, doar cu o mustrare scrisă pentru autorul accidentului. Plimbat apoi mereu prin lume de autorităţile americane, pentru a i se pierde orice urmă, puşcaşul marin a fost găsit de reporterii Libertăţii. Chiar dacă în România o familie neconsolată plânge şi azi, regretându-l pe Teo, Vangoethem duce un trai lipsit de griji, distrându-se la vânătoare de cerbi, la săriturile cu paraşuta sau participând la curse de maşini.

Imediat după finalizarea procesului, în februarie 2006, pe Vangoethem l-a înghiţit pământul. Nu s-a mai ştiut nimic de el, deşi s-a zvonit, la un moment dat, că a ajuns şofer prin Arizona, mânat de mustrările de conştiinţă. Nimic mai fals, şi cu Arizona, şi cu mustrările de conştiinţă. După investigaţia reporterilor Libertăţii, s-ar putea spune, într-o exprimare elegantă, că Vangoethem sfidează întreaga Românie.

Concursuri de maşini şi de paraşutism

Ceea ce face astăzi puşcaşul marin ar putea fi visul unui proaspăt câştigător la Loto, în nici un caz al unui om care acum patru ani şi jumătate a luat viaţa cuiva şi nu a plătit decât cu o mustrare scrisă. Distracţie, familie, copii, fericire şi iar distracţie. Şi foarte multă adrenalină. Asta nu i-a lipsit niciodată lui Christopher Vangoethem. Mărturie stau fantomele trecutului, dar şi binefacerile prezentului. În ultimii trei ani, Christopher şi-a făcut toate mofturile: s-a plimbat cu soţia, Kathy (32 de ani), prin întreaga lume, a vânat cerbi, alături de copiii săi, Collin (5 ani) şi Alyssa (15 ani), a sărit cu paraşuta, împreună cu prietenii, a participat la curse de maşini de teren.

De altfel, membru de bază într-o comunitate a celor îndrăgostiţi de motoare, Christopher declară: “Iubesc motocicletele şi maşinile puternice, ştiţi voi, toate lucrurile pe care un bărbat «cool» le iubeşte”. Normal, la filmul favorit, puşcaşul marin a trecut “Talladega Nights”, o producţie despre curse nebuneşti de maşini! Întrebat despre cărţi, Christopher răspunde în acelaşi ton: “Fourwheeler magazine” (n.r. – revistă dedicată off-road-ului) se pune la cărţi? ”. Considerându-se un star de cinema şi un săritor semiprofesionist cu paraşuta, Vangoethem se autocaracterizează perfect la nivel de preocupări: “majore – femeile, minore – berea”. “Caut un angajator care să nu fie deranjat de nopţile pierdute de mine, ci de ceea ce fac eu la muncă ziua”, mărturiseşte senin Vangoethem.

Undeva, la Cluj, în casa lui Teo Peter, zâmbetul larg al marelui dispărut a îngheţat definitiv între ramele negre ale tabloului.

Cinci beri şi un pahar cu vin


După o noapte de beţie, americanul s-a urcat la volan şi a ucis un om

Moartea lui Teo Peter a venit din neantul nopţii albe petrecute de puşcaşul marin Christopher Vangoethem, de gâtul amantei, prin cluburile bucureştene. La 4.30 dimineaţa, pe 4 decembrie 2004, maşina americanului a spulberat taxiul în care se afla legendarul basist al trupei Compact, transformând o intersecţie pustie în scena unei morţi violente. Scos repede din România de sistemul în slujba căruia se afla, Vangoethem a fost judecat strâmb, acasă, în America.
Puşcaşul marin, ajuns să lucreze pentru Ambasada SUA din Bucureşti, în calitate de comandant în cadrul Departamentului de Securitate, ducea o frenetică viaţă dublă. Deşi îi avea alături pe soţie şi pe cei doi copii, Vangoethem se implicase într- o relaţie cu Ilse Wenworth, fiica unui oficial al ambasadei. Cei doi au petrecut împreună noaptea de 3 spre 4 decembrie prin câteva cluburi de fiţe în care mai mulţi martori l-au văzut pe Vangoethem consumând alcool. Mai exact, cinci beri şi un pahar cu vin.
Dimineaţa, Vangoethem s-a urcat la volanul maşinii sale de teren pentru a o duce pe Ilse acasă. În aerul rece al zorilor unei nopţi de iarnă, Vangoethem se grăbeşte spre destinaţie. Jeep-ul său trece ca o nălucă pe bulevardul Dacia şi, la intersecţia cu strada Polonă, intră în plin într-un taxi căruia trebuia să-i acorde prioritate. Impactul a fost devastator. Taxiul în care se afla Teo Peter se răstoarnă de patru ori şi se izbeşte de un stâlp. Artistul moare pe loc, în timp ce şoferul scapă miraculos, doar cu câteva leziuni.

Scos de urgenţă din România

La câţiva metri distanţă, Vangoethem dă un telefon. În câteva minute e preluat de colegii săi americani şi luat de la locul accidentului. La nici 24 de ore după ce-l trimisese pe Teo Peter în lumea celor drepţi, Vangoethem, angajatul cu imunitate al Ambasadei americane, dispărea şi el definitiv din România.

Citeşte mâine în ce ţară se ascunde Vangoethem.

 
 

Urmărește-ne pe Google News