De la 1 ianuarie 2021, piața energiei electrice va fi liberalizată total, astfel că românii care beneficiază de tariful universal și nu și-au schimbat furnizorul se vor trezi cu scumpiri, arată Asociația Energie Inteligentă, citată de Agerpres.ro.
Cei mai afectați vor fi consumatorii Enel din Banat, care urmează să plătească cu 26% mai mult pentru fiecare kWh de electricitate consumat, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).
Aceștia sunt urmați de abonații Enel din sudul Munteniei, inclusiv București, unde tarifele vor crește cu 23,4% și de cei ai aceleiași companii, dar aflați în Dobrogea, unde majorarea va fi de 18%, mai arată asociația.
Clienții Electrica Transilvania Sud vor avea de achitat cu 17% mai mult, iar cei ai din nordul Transilvaniei cu 14% mai mult. În nordul Munteniei, abonații Electrica vor plăti cu 15% mai mult, în timp ce în Oltenia, clienții CEZ vor trebui să scoată din buzunar cu 17% mai mult.
Cele mai mici scumpiri, de 13%, se regăsesc la E.ON Moldova.
În funcție de consumul fiecăruia și de regiunea unde se află consumatorul, la o factură de 100 kWh scumpirea este între 9 și 14 lei.
Prețuri mai mari decât pe piața liberă
Asociaţia Energia Inteligentă acuză ANRE de aceste scumpiri și cere amânarea liberalizării cu șase luni.
Aceasta susține că „preţurile pe care sunt obligaţi consumatorii casnici să le achite pentru energia electrică de la 1 ianuarie 2021 sunt nerezonabile, fiind mai mari decât preţurile din piaţă”.
Ministrul economiei recomandă schimbarea furnizorului
Virgil Popescu, ministrul economiei, a recomandat consumatorilor să își schimbe pe piața liberă furnizorul de electricitate.
„Oamenii ar trebui să se uite pe site-ul ANRE, la comparatorul de preţuri, şi să-şi aleagă oferta cea mai bună. Eu am spus acum vreo două săptămâni, în momentul în care Hidroelectrica a anunţat o ieftinire cu 4% a preţului la energie electrică de la 1 ianuarie, că oricine nu este mulţumit de furnizorul actual îşi poate alege un furnizor din piaţa concurenţială, respectiv poate să se mute la Hidroelectrica, care până acum oferă cel mai mic preţ”, a spus Popescu, citat de Agerpres.ro.
Se scumpesc și carburanții
Tot de la 1 ianuarie urmează să se scumpească și carburanții, ca urmare a creșterii accizelor.
Potrivit Economica.net, acciza la benzina fără plumb crește cu 54 de lei pe mia de litri la benzina fără plumb, până la 1.827 de lei pe mia de litri. Astfel, urmează o creștere de 5,4 bani pe litru.
La motorină, acciza crește cu 49 de lei pe mia de litri, până la 1.674 de lei pe mia de litri. Scumpirea va fi de 4,9 bani pe litru.
La pompă, benzina va fi cu 6,4 bani pe litru, iar motorina cu 5,8 bani pe litru, deoarece la accize se adaugă și TVA.
Creșteri de preț și la țigări
Există creșteri de accize și la țigări, iar acestea vor duce la scumpirea pachetului de țigarete.
Astfel, accizele vor crește de la 500,80 lei la mia de țigarete la 533,97 lei pe țigarete de la 1 ianuarie și la 563,97 lei de la 1 aprilie.
Creșterea de la 1 ianuarie este de 34 de lei la mia de țigări, ceea ce înseamnă 68 de bani pe pachet, potrivit calculelor Libertatea.
Majorarea accizelor la țigări vine ca urmare a obligațiilor europene, nivelul accizelor trebuind să fie de cel puțin 60% din preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul.
Amenzile rutiere, neschimbate
Punctul de amendă este în acest moment 145 de lei, fiind înghețat.
El va rămâne la acest nivel și în 2021, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat, luni seara, pe site-ul Ministerului Finanțelor.
Salariul minim pe economie va crește de la 2.230 de lei brut la 2.300 de lei, potrivit unui anunț de pe pagina de Facebook a Executivului.
Alocația crește etapizat
Alocațiile copiilor vor crește în două etape în 2021: cu 10% din ianuarie și cu încă 10% din august, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.
Prevederile ar putea fi adoptate de Guvern miercuri printr-o ordonanță de urgență, susțin sursele citate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro