În manifestul publicat online înainte de a comite atacurile de la cele două moschei din Christchurch, Brenton Tarrant a scris că, în 2017, a folosit banii obținuți din tranzacțiile cu cripto-monede pentru a călători prin lume.
Australianul a vorbit în manifestul său de călătorii în Franța, Spania și Portugalia, dar după ce au verificat numele său în baza de date și alte țări europene au ajuns la concluzia că Tarrant a călătorit aici.
Cu câteva luni înainte de călătoria sa în Europa de Vest, la sfârșitul anului 2016, Tarrant a vizitat Serbia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina și Croația, unde a vizitat locurile unor lupte celebre, a declarat procurorul general bulgar Sotir Ţaţarov, pentru Reuters. Tarrant a revenit în zonă în noiembrie 2018 pentru a vizita situri istorice din Bulgaria, România și Ungaria.
Pe 15 noiembrie, australianul a părăsit Bulgaria cu o cursă aeriană cu destinaţia Bucureşti, unde a închiriat o maşină pentru a merge mai departe în Ungaria, a precizat apoi procurorul general al Bulgariei.
Interesul său a arătat „o cunoaștere aprofundată a istoriei Balcanilor, aș spune chiar că știa mai multe decât știu majoritatea localnicilor”, a spus ministrul bulgar de externe Elaterid Zachariah.
A fost deschisă o anchetă pentru a determina dacă ”versiunea sa, conform căreia el dorea să descopere situri istorice şi să studieze istoria ţărilor balcanice, este corectă sau dacă el avea alte scopuri”, a explicat Ţaţarov.
Tarrant a vizitat de asemenea Turcia „de mai multe ori și a petrecut o perioadă lungă de timp în țară”, a declarat un oficial turc pentru Reuters, fără a da date exacte.
Autoritățile turce investighează mișcările acestuia în perioada petrecută în țară, a adăugat oficialul, care nu a fost autorizat să vorbească cu presa și a dat informațiile sub protecția anonimatului.
Deși pagina sa a fost suspendată de Facebook, presa neozeelandeză scrie că el a postat și imagini din Pakistan, țară pe care a vizitat-o în 2018. Alături de fotografii el a numit țara „un loc în care locuiesc oamenii cei mai harnici, buni la inimă și ospitalieri din lume”.
Bărbatul care a comis atacul armat a scris pe încărcătoarele armelor numele mai multor personaje istorice pe care le considera, cel mai probabil, eroi ai creștinătății. Printre acestea se numără și Şerban Cantacuzino, domnitor al Ţării Româneşti între 1678 şi 1688 și Ștefan cel Mare.
Potrivit istoricilor, Cantacuzino a participat la asedierea Vienei de către turci în 1683, însă a fost aliat al otomanilor.
De asemenea, pe încărcătoarele armelor mai erau scris și numele: Edward Codrington şi Dmitri Seniavin, amirali care i-au învins pe turci în 1827 în bătălia de la Navarino, Marc Antonio Bragadin, comandantul veneţian care a murit torturat de otomani în timp ce apăra Ciprul, Ernst Rüdiger von Starhemberg, generalul care a apărat Viena în 1683, și Ştefan Lazăr, cneazul sârb învins de turci la Kosovopolie.
Brenton Tarrant este singurul autor al masacrului din Christchurch, Noua Zeelandă. El a ucis 50 de oameni, după ce a deschis focul în două moschei. 41 de persoane au fost ucise la Moscheea Masjid Al Noor, șapte la Moscheea Linwood Masjid și două au murit la spital.
Brenton Tarrant (28 de ani) se află acum în custodia autorităților, apărând deja în fața instanței, unde a făcut un gest care este asociat cu „supremația albilor”.