Direcția Principală de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a confirmat implicarea Kievului în atacurile cu drone din orașele Elabuga și Nijnekamsk din Republica Tatarstan, precizând că țintele au fost instalații de producție de drone iraniene de tip Shahed, folosite de Rusia împotriva Ucrainei.
Deși autoritățile locale susțin că „procesul tehnologic nu a fost perturbat”, totuși HUR menționează că atacul s-a soldat cu pagube asupra instalațiilor respective.
HUR nu precizează tipul dronei folosite în atacurile din Tatarstan, dar o sursă de informare pro-Kremlin, Mash, preluată de publicația ucraineană Zerkalo Nedeli, susține că este vorba de drone de tip UJ-22 dezvoltate de compania Ukrjet.
UJ-22, un pericol pentru țintele rusești
Publicația ucraineană oferă mai multe informații despre această dronă misterioasă care a intrat în atenția analiștilor militari după ce a fost reperată îndeosebi în apropiere de Moscova.
Potrivit producătorului, UJ-22 Airborne este o dronă multifuncțională, capabilă să zboare în orice moment al zilei și în orice condiții meteorologice, inclusiv în condiții de utilizare activă a războiului electronic de către partea inamică. Drona poate efectua misiuni de căutare și salvare, precum și de recunoaștere în interesul armatei, poliției, serviciilor speciale și de urgență.
Zerkalo Nedeli notează că această dronă a fost prezentată pentru prima dată pe 16 iunie 2021, la expoziția internațională „Arme și securitate – 2021”.
Caracteristici tehnice
- greutate maximă la decolare: 85 de kilograme
- lungime totală: 3,3 metri
- anvergura aripilor: 4,6 metri
- altitudine maximă de zbor: 6 kilometri
- timp maxim de zbor: 14 ore
- viteză maximă/de croazieră: 200/140 de kilometri pe oră
- motor: în doi timpi, pe benzină
- capacitate de sarcină utilă: 20 de kilograme
Potrivit publicației militare The War Zone, dronele UJ-22 au, oficial, o rază maximă de zbor de 800 de kilometri, dar această rază poate diferi în funcție de sarcina utilă și de alți factori. Aceste drone pot fi controlate de un operator până la o distanță de 100 de kilometri, după care pot zbura autonom folosind o rută preplanificată.
Ucraina lucrează la drone cu inteligență artificială
Primele informații despre utilizarea acestei drone au apărut în aprilie anul trecut, după găsirea unui dispozitiv plin cu explozibili în districtul Bogorodskoe, din regiunea Moscova. Potrivit presei ruse, drona a căzut după ce a rămas fără combustibil.
Unii analiști militari spun că drone UJ-22 au fost folosite și în atacul care a vizat Kremlinul în mai anul trecut.
Cu o zi înainte de atacul din Tatarstan, ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihailo Fedorov, a declarat pentru ziarul german Die Welt că țara sa continuă să-și îmbunătățească dronele pentru a lovi ținte în adâncime pe teritoriul rus.
„Majoritatea dronelor care au atacat rafinăriile de petrol rusești au o rază de acțiune de 700 până la 1.000 de kilometri, dar acum există modele care pot zbura la peste 1.000 de kilometri”, a spus Fedorov.
Potrivit acestuia, Ucraina și-a crescut producția de drone de zece ori față de 2023, iar până la sfârșitul acestui an ar putea lansa primele prototipuri de drone cu inteligență artificială.
RobertPR • 04.04.2024, 17:28
Raspuns la comentariile anterioare. Sunteti niste starpituri care incurajeaza violenta. Vai de voi!
danutcornel • 02.04.2024, 19:40
felicitari ukraina cinste lor ***
Acest comentariu a fost moderat pentru: incitare la violență.