După audierea martorilor, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța au luat decizia de a-l reține pe presupusul agresor și, ulterior, s-a dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Florin Bărbăscu este administrator al unei săli de fitness. Accesul pe strada respectivă este restricționat, cu excepția riveranilor. Sâmbătă, 6 martie, doi polițiști locali i-au cerut să prezinte acte care să ateste că locuiește acolo, în caz contrat urmând să-i interzică accesul cu mașina.
Bărbatul a prezentat, de pe telefonul mobil, un document care arăta că este administratorul sălii și cartea de identitate. Polițiștii n-au fost însă mulțumiți și nu au acceptat nici invitația de a intra în sală pentru a le fi prezentate actele originale.
„Meleu”, ca la rugby
A existat un schimb de replici care au degenerat într-un „meleu” ca la rugby. În momentul în care Bărbăscu a vrut să intre în sala de fitness unde este administrator, unul dintre agenți a încercat să-l prindă de umăr.
Tatăl vitreg al Cătălinei Ponor a cerut să nu fie atins, doar că atunci a intervenit și al doilea agent, care a încercat să-l încătușeze.
Imaginile arată că polițiști s-au prins de bărbat, iar Bărbăscu s-a smucit și a intrat în locație. Au fost îmbrânceli, dar nu se vede ca fostul rugbist să-i lovească pe polițiștii locali.
Ulterior, aceștia au așteptat în afara sălii să le vină în ajutor „mascații”, care l-au încătușat pe tatăl vitreg al Cătălinei Ponor.
Avocat: „Nu a acționat decât în sensul de a fugi, de a scăpa din prinsoarea celor doi. Nu a lovit niciun agent”
Potrivit avocatului Emil-Mihail Rentea Tatu, care îl reprezintă pe Florin Bărbăscu, între bărbat și polițiști au avut loc trei „contacte”:
- Un prim contact a avut loc la momentul în care dl Bărbăscu a intrat pe stradă cu indicatorul rutier accesul interzis cu excepția riveranilor. Dl Bărbăscu a fost oprit de agenții de poliție locală care sunt părți vătămate în cauză și i s-a solicitat să prezinte documentul de identitate. Agenții de poliție locală au refuzat să vadă pe telefonul mobil decizia potrivit căreia dl Bărbăscu are calitatea de administrator. În timpul discuției cei doi agenți i-au indicat dlui Bărbăscu să mute autoturismul, întrucât blochează intersecția.
- Al doilea contact cu cei doi agenți a avut loc după ce dl Bărbăscu a coborât din autoturism și a încercat din nou să le prezinte celor doi pe telefonul mobil documentul din care rezultă calitatea sa de administrator. În momentul în care dl Bărbăscu i-a invitat pe cei doi agenți în sala de fitness pentru a le arată originalul documentului, fără niciun fel de avertisment, cei doi au folosit forța, în mod nejustificat, excesiv, cu depășirea atribuțiilor prevăzute de legea de organizare a poliției locale. Dl Bărbăscu nu a acționat decât în sensul de a fugi, de a scăpa din prinsoarea celor doi, încercând să se refugieze, de frică, în sala de fitness. Dl Bărbăscu nu a lovit niciunul din agenții de poliție locală.
- După aproximativ 10 minute, timp în care dl Bărbăscu a așteptat calm în recepția sălii de fitness, în sala de fitness, au pătruns aproximativ 10 agenți de poliție locală care, în prezența avocatului, au procedat la încătușarea dlui Bărbascu în ciuda opoziției și avertismentelor subsemnatului în sensul că aceștia comit o infracțiune. Precizarea verbală a agenților de poliție, justificarea pentru încătușare a fost aceea că dl Bărbascu a refuzat legitimarea.
„La sosirea la Secția 4 Poliție Constanța, agentul de serviciu de la Poliția Națională a solicitat funcționarilor publici ai Poliției Locale să îl descătușeze pe dl Bărbăscu și, abia la acel moment, a încetat infracțiunea de lipsire de libertate în mod ilegal asupra acestuia. Pentru aceste aspecte dl Bărbăscu va formula împotriva tuturor funcționarilor publici prezenți plângere penală”, a mai transmis avocatul.