Sfântul Teodot a fost hangiu în timpul domniei împăratului Dioclețian. El îi adăpostea în han pe creștinii prigoniți. Teodot îi ajută în taină cu toate cele necesare pe creștinii care scăpaseră de persecuții. Adună trupurile creștinilor omorâți și le îngropă.
În acea vreme, șapte fecioare au fost torturate pentru credința lor în Hristos, iar în cele din urmă înecate într-un lac. Una dintre ele, Sfânta Tecusa, i-a apărut în vis lui Teodot și i-a cerut să scoată trupurile lor din lac și să le îngroape. În urma acestui vis, Teodot a ieșit împreună cu un credincios să împlinească dorința muceniței. Conduși de un înger al Domnului, el a reușit să afle trupurile fecioarelor și să le îngroape. Dar acest însoțitor l-a trădat pe Teodot judecătorului. După ce a fost supus la mai multe chinuri, a primit mucenicia prin tăierea capului.
Sfântul Mucenic Teodot
Mucenicul Tău, Doamne Teodot, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Tot astăzi, se face pomenirea:
- Sfinții Mucenici Petru, Dionisie și Hristina;
- Sfinților Mucenici Andrei, Pavel și a șapte fecioare care au pătimit împreună cu Sfânta Hristina;
- Sfinților Mucenici Iraclie, Paulin și Venedim;
- Sfintelor șapte Fecioare Mucenițe din Anghira Galatiei: Tecusa, Alexandra, Claudia, Faini, Eufrasia, Matroana și Iulia;
- Sfintei Eufrasia;
- Sfântului Ștefan cel Nou, patriarhul Constantinopolului;
- Sfântului Mucenic Iulian;
- Sfintei Anastaso și a Sfântului Cuvios Martinian;
- Sfântului Mucenic Teodot, papă al Romei.