În ședința Sfântului Sinod din 8 iulie 2008 s-a făcut canonizarea sa, iar proclamarea solemnă a sfințeniei sale a avut loc pe 26 octombrie 2008. Sfântul Iachint de Vicina este trecut în calendar cu cruce neagră, că sfânt cu polieleu.
Sfântul Iachint de Vicina a fost ultimul mitropolit al Vicinei și primul mitropolit al Țării Românești. Înainte de Iachint, scaunul mitropolitan al cetății fusese ocupat de personalități de seamă, al căror nume îl cunoaștem parțial: Teodor (1285), Luca (1303), Macarie (1340-1343) și Kiril (menționat în anii 1347-1348).
Potrivit cercetătorilor, fosta Vicina este așezarea Isaccea, din județul Tulcea. Scaunul mitropolitan de la Vicina a fost întemeiat înainte de secolul al XIII-lea, sub jurisdicție bizantină. Nu cunoaștem data când Sfântul Iachint părăsește scaunul mitropolitan de la Vicina. Însă, după mai multe scrisori ale domnitorului Nicolae Alexandru Basarab către Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol, în mai 1359, Iachint al Vicinei este recunoscut că mitropolit al Țării Românești.
El a organizat viața bisericească din Țara Românească – a zidit biserici, a hirotonit preoți, l-a adus pe Sfântul Nicodim de la Tismana să organizeze viață din mânăstiri după modelul prezent în Muntele Athos și a purtat de grijă și românilor transilvăneni, cărora le-a trimis misionari și persoane hirotonite.
Sfântul Ierarh Iachint a trecut la cele veșnice în anul 1372. A fost îngropat lângă biserica mitropolitană de la Argeș.
Cea mai veche biserică din București adăpostește o icoană extrem de rară. Oamenii disperați vin să se roage la ea. În centrul istoric al Capitalei se află biserica “Sfântul Dumitru – Poștă”, cea mai veche biserică din București cu hramul Sfântului Dumitru. Sute de credincioși vin să se roage aici, la singura icoană din Capitală a Sfântului Iuda Tadeu.
Ce alți sfinți sunt pomeniți pe 28 octombrie 2017:
-Sfântul Iov de la Poceaev
-Sfinții Mucenici Terentie, soția sa, Neonila, cu fiii lor: Nită, Sarvil, Ierax, Teodul, Fotă, Vilie și Evnichi;
-Sfântul Cuvios Ștefan Savaitul;
-Sfinții Mucenici African, Terentie, Maxim, Pompie și alți treizeci și șase;
-Sfântul Ierarh Firmilian, episcopul Cezareei Capadociei, și Melhion, dascălul și preotul Antiohiei;
-Sfântul Mucenic Chiriac; a Anei, mama Sfântului Chiriac;
-Sfânta Fevronia, fiica împăratului Heraclie;
-Sfântul Cuvios Atanasie, patriarhul Constantinopolului.
-Sfântul Cuvios Teofil cel Nebun pentru Hristos
Sursa & FOTO: crestinortodox.ro
Citește și… REPORTAJ: I se spune ”vocea de aur” și e prima femeie dascăl de biserică din Vaslui. Doamna Mariana cântă cu sufletul!FOTO&VIDEO