Ce şi cum mâncăm de Paşte. Deputatul Tudor Ciuhodaru, care este medic primar medicină de urgenţă a prezentat pentru Libertatea cele șapte reguli esenţiale pe care românii trebuie să le urmeze, la masa de Paște, pentru a nu ajunge la Urgențe. Printre acestea, pauza între felurile de mâncare și consumul de alcool cu prudență.

”Moderaţia trebuie să fie cheia alimentaţiei de sărbatorile pascale. În caz contrar, veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi de paşte. Dacă vreţi însă să petreceti în familie şi nu prin spitale, trebuie respectate cateva reguli simple, indiferent dacă aţi postit sau nu, adaptate eventual patologiei de bază”, spune medicul.
  1. Nu daţi startul la supraalimentare chiar la 12 noaptea, imediat dupa slujbă , ci aşteptaţi până dimineaţă sau, chiar mai bine până la orele prânzului. 
  2. Alimentele trebuie introduse treptat, după regula ”,nu toate deodată”. Puteţi începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmate dă o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au ţinut post trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală, începand cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob.
  3.  Fiecare masă trebuie sa conţină un singur aliment ,”concentrat considerând ,,concentrat” orice aliment cu excepția fructelor şi legumelor, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurilede friptură cu ouă, al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.
  4.  Asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita senzația de suprasaturaţie sau sindroamele dispeptice;
  5. Indiferent de starea de sănătate, alcoolul trebuie băut cu prudenţă, putând, mai ales în asociere cu mancarea grasă, să ducă la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.
  6. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afectiuni digestive, metabolice (diabet,gută) sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medimanetos.
  7. Nu întrerupeţi medicaţia cronică pentru a manca sau bea în exces.

Prețul reabilitării lui Nuțu Cămătaru. Ce-l oprește pe celebrul interlop să redevină „om cinstit”
Recomandări
Prețul reabilitării lui Nuțu Cămătaru. Ce-l oprește pe celebrul interlop să redevină „om cinstit”

La ce simptome chemăm Salvarea

Apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, dureri absominale, tulburări de tranzit, febră sau frison sau cardiace ce includ dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij. indică necesitate de prezentare de urgentă la spital, spune Tudor Ciuhodaru.
 
Nu în ultimul rând, excesul caloric va crea suficiente probleme celor care ţin la siluetă. Încercaţi să înlocuiţi carnea, dulciurile şi grăsimile cu salate şi fructe şi rezervaţi timp pentru plimări în aer liber sau sport sau veţi fi nevoiţi sau nevoite să ţineţi cură de slăbire mai târziu.
Abonați-vă la ȘTIRILE ZILEI pentru a fi la curent cu cele mai noi informații.
ABONEAZĂ-TE ȘTIRILE ZILEI
Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.