Supllimentarea paturilor ATI COVID e prima din cele trei măsuri la care a lucrat ministerul, a explicat Voiculescu, în încercarea de a ține în frâu pandemia de coronavirus. A doua măsură este regândirea fluxurilor și optimizarea fluxurilor medicale, iar a treia, „concentrarea tuturor forțelor, în perioada următoare, pe exigența momentului, adică îngrijirea pacienților COVID, iar asta ar putea să însemne amânarea unor operații”.
Punctual, în privința paturilor ATI COVID care se adaugă la cele deja existente, ministrul a numit spitalele care vor aloca aceste paturi și numărul de paturi ce vor intra în circuitul COVID:
- Institutul Clinic Fundeni, avem acolo 70 de paturi cu oxigen și 14 de ATI, fie deja disponibile, fie în pregătire;
- Institutul Oncologic București – 5 paturi ATI, 5 paturi pentru terapie acută;
- Spitalul Colentina – 35 de paturi cu oxigen;
- Spitalul Gerota – două paturi de ATI;
- Spitalul Colțea – 16 paturi cu oxigen.
În plus, Vlad Voiculescu a vorbit despre „o creștere de paturilor avizate în unități mobile – la „Nasta”, la „Victor Babeș”, de la 8 la 10 la fiecare mașină. Vom avea 12 paturi în plus la „Victor Babeș” în București, de luni.
După această suplimentare, „cu peste 350 de paturi de terapie acută”, numărul total al paturilor ATI destinate bolnavilor COVID sare de 1.600, spune ministrul sănătății.
Mai multe forme severe, în valul 3, la pacienți fără comorbidități
Declarațiile ministrului sănătății legate de creșterea numărului de paturi ATI vine în contextul în care duminică s-au raportat două noi vârfuri, la bilanțul zilnic al Grupului de Comunicare Strategică – 13.714 pacienți COVID internați și 1.456 de bolnavi COVID la ATI, cu forme severe. Ambele sunt numere fără precedent.
Voiculescu a mai atras atenție că, în valul trei, „la ATI se observă scăderea vârstei medii, comparativ cu valurile precedente și se observă forme grave la pacienți fără comorbidități particulare. Mai mult de o treime dintre cei cu forme critice sunt pacienți intubați; comparativ, la începutul pandemiei, proporția formelor severe și critice era mult mai redusă”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro