Erupţia vulcanului islandez, fotografiat recent de un curajos, s-a intensificat, luni noaptea, şi a dus la formarea unui nou nor de cenuşă, care provoacă haos în spaţiul aerian. Vânturile puternice au împins, ieri, noul nor către Marea Britanie mai rapid decât s-a întâmplat cu primul, fapt pentru care această ţară şi-a închis iar spaţiul aerian, exemplul său fiind urmat şi de Norvegia şi de Polonia.
Erupţia va mai dura trei zile
În prezent, potrivit unui vulcanolog islandez, Eyjafjallajökull a început să îşi piardă din intensitate, iar erupţia va mai dura două sau cel mult trei zile. Cu toate acestea, Gabriel Vasile, cercetător român de la Universitatea din Reykjavik, susţine că Europa ar urma să fie ameninţată de erupţia unui alt vulcan din Islanda. Istoria a arătat că de câte ori vulcanul Eyjafjallajökull a intrat în activitate, a fost imediat urmat de Katla. Însă temerile sunt acum cu mult mai mari, pentru că acest vulcan, parţial acoperit de gheţarul Mýrdal, e de cinci ori mai mare decât Eyjafjallajökull, ceea ce înseamnă că şi erupţia va fi de cinci ori mai puternică.
România, din nou sub norul de cenuşă?
Chiar dacă norul de cenuşă de deasupra României a părăsit teritoriul ţării noastre, meteorologii spun că pericolul nu ne va ocoli în zilele următoare. Cantitatea particulelor de cenuşă din atmosferă s-a diminuat, numai că specialiştii sunt îngrijoraţi de faptul că traiectoria următorului nor ar putea să atingă din nou România.
După ultimele date furnizate aseară de Ministerul Mediului şi Pădurilor, România ar putea intra din nou, de azi, sub cod roşu pentru aviaţie, deoarece un alt nor se îndrepta ieri spre zona central-europeană. Între timp, 80 de zboruri care ar fi trebuit să plece de pe Aeroportul Henri Coandă şi 13 curse cu plecare de pe Aeroportul Aurel Vlaicu ieri au fost anulate. Norul vulcanic a adus însă câştiguri CFR, care în doar trei zile şi-au mărit încasările cu 75.000 de euro.
Atenţie, români! Iată ce drepturi aveţi în aeroport
Dreptul la mese şi băuturi răcoritoare gratuite, două apeluri telefonice, dar şi accesul la informaţii şi la asistenţă pentru reprogramarea zborului pierdut. Acestea sunt câteva din drepturile pe care pasagerii păgubiţi de anularea zborurilor le au în aeroporturi.
În mod normal, atunci când un zbor se anulează, persoanele afectate pot alege să li se ramburseze, în şapte zile, întregul cost al biletului, la preţul de achiziţie, în cazul în care călătoria devine inutilă în raport cu planul iniţial al pasagerului, împreună cu un zbor de retur la punctul de plecare iniţial, cât mai repede posibil. În situaţia de faţă însă, pasagerii aerieni afectaţi de norul vulcanic nu pot primi banii pe biletul pierdut, dar companiile sunt obligate să ofere clienţilor lor un zbor alternativ.