Liberalul spune că proiectul de lege urmărește protejarea dreptului femeilor de a alăpta în spații publice și cei care încalcă acest drept vor fi amendați.
Ce spun cititorii Libertatea despre alăptarea în public. „Copilul trebuie hrănit atuncă când își dorește”
Într-un comunicat de presă, Ovidiu Raețchi transmite că ”Lansez în dezbatere publică și voi depune un proiect de lege care protejează dreptul femeilor de a alăpta în spaţii publice. Cazurile în care mamele sunt obligate să părăsească aceste spaţii pentru a-și alăpta copilul vor fi considerate discriminare și vor fi sancționate cu amendă”.
”Durata zilnică de alăptare a unui sugar, precum și periodicitatea acesteia, exclud posibilitatea hrănitului exclusiv acasă, care ar izola social și profesional mama. De asemenea, alternativa oferită mamelor care sunt nevoite să își alăpteze copiii („mergeți la toaletă”) este, în mod evident, total inadecvată”, se arată în comunicatul de presă. În prezent, legea din România permite alăptatul în public, dar au apărut incidente de gen și deputatul spune că ”este corect să stipulăm clar în lege faptul că interzicerea alăptării reprezintă un abuz, o discriminare. Vom institui o amendă în acest sens”. Legea aparţine, în fapt, unui grup de inițiativă din care face parte si Miruna Ioani, autoarea blogului www.siblondelegandesc.ro, care a iniţiat şi o petiţie online în acest sens şi care a strâns mai bine de 8.500 de semnături.
Cei mai mulți dintre cititorii Libertatea.ro susțin alăptatul în public, mai ales că este vorba despre dorința unui bebeluș, care „trebuie hrănit atunci când vrea el”. Până la urmă, ce e rău în asta?
„E ceva normal să îmi hrănesc copilul unde îi este foame. Sunt de acord cu alăptatul în public. Mai frumos este să vezi pe stradă un copil care zâmbeşte şi e fericit sau un copil care plânge că îi este foame că mama să nu are voie să îl alăpteze. Oameni buni, treziti-vă la realitate!”, scrie o cititoare.
„Sunt de acord, ce e rau în asta? E mai bine să lași copilul să plângă de foame? Dar femeile care merg dezbracate pe străzi? Nu mai e nicio problemă pentru nimeni…”, spune o altă cititoare.
„Alăptatul bebelui în locuri publice când situația o cere mi i se pare ceva normal”, este de părere un alt cititor.
„Daaaa! Copilașii, să se hrănească atunci când le este foame!” și „Ați făcut un lucru bun alăptatul unui copil chiar in public este un gest nobil, un gest pe care numai mamele adevarate îl fac” sunt alte două comentarii ale cititorilor Libertatea.ro.
Militar stropit cu lapte în ochi. Reacția bărbatului a fost surprinzătoare
Un comentariu a stârnit, însă, amuzamentul tuturor, iar scena descrisă pare demnă de o comedie savuroasă.
„E normal să-ţi alăptezi copilul, ce e greşit? Dacă vrea să fie alăptat! Sunt multe alte greşeli în societatea românească. Asta să fie ultima grijă. Vreau să va spun povestea mea: mergeam în armată la soţul meu, cu fiica mea de 3 luni şi cu soacra, cu trenul din Focşani-Ploieşti. În tren copilul plângea, eu am scos sânul să o alăptez, fără să realizez că era strâns de sutien. În faţa mea, pe bancă, era un domn din cadrul armatei. L-am stropit tot cu lapte pe faţă, pe costum. Aşteptam să-mi spună ceva, dar a zâmbit şi mi-a spus să nu îmi fac griji. Important e copilul să mănânce. Soacra mea s-a ruşinat tare, iar eu nu mă puteam opri din râs, când am văzut cum tașnea laptele ca la robinet. Alăptaţi-va copiii şi în biserică!”, este mesajul transmis de o mamă care susţine alăptatul.
„Da… e o plăcere să vezi la restaurant sau pe stradă cum își scoate sânul”
Pentru unii, alăptatul la sân în public este cu adevărat o rușine, iar reacția lor este dură și de unii… neînțeleasă.
„Personal eu nu mi-aş scoate sânul să alăptez de faţă cu tatăl meu sau cu fratele meu, cu atât mai puţin în public, în faţa unor bărbaţi necunoscuţi. Şi nu e vorba de indecenţă, e vorba de intimitate”, spune o femeie.
„Cum să-şi lase un părinte copilul să vadă sănii unei străine? Există pătură specială pentru alăptat în public cu care te acoperi”, comentează un cititor.
„Da, e o plăcere să vezi la restaurant sau pe stradă cum îşi scoate sânul să alăpteze. Haideţi mamelor, că aţi luat-o razna, puţină decentă. Copilul ăla are şi el nevoie de un mediu plăcut, unde să îţi servească masă. Şi eu sunt mama , sunt situaţii când nu ai încotro, dar acum facem din asta un caz ?!”, se întreabă o altă femeie.
„Nu am alăptat niciodată în public și nici nu o fac”, este concluzia unei cititoare.
Citește și
Cresc accizele la benzină și motorină. Guvernul vrea ca modificările să fie aplicate de la 1 septembrie