Înainte de a lansa chestionarul, Hopincă susține că a consultat mai multe organizații și instituții: filiala Bucureşti a Federaţiei Naţionale a Părinţilor, Consiliul Municipal al Elevilor, Agenţia Naţională Antidrog, Poliţia Capitalei, Jandarmeria Capitalei, Direcţia de Sănătate Publică.
Libertatea a discutat cu președintele Federației Naționale a Părinților din București (FNP) și cu președintele Consiliului Municipal al Elevilor din Capitală (CMEB), pentru a afla care este punctul lor de vedere în ceea ce privește chestionarul și întrebările înaintate de Prefectură.
„Este foarte important să obținem opinia beneficiarilor direcți”
„Am vrea să se înțeleagă foarte clar că accentul este pus pe consultare cu privire la modul în care testarea să se facă în școli. Nu ne uităm spre pedepse. Noi momentan ne uităm spre a analiza nevoia acestei schimbări și spre prevenire”, spune președintele CMEB, Lucian Cismaru.
El crede că inițiativa de consultare a elevilor și a părinților cu privire la testarea antidrog este un demers bun: „Este foarte important să obținem opinia beneficiarilor direcți ai educației și pe cea a părinților acestora cu privire la propunerile făcute de autorități”.
Președintele FNP București, Eugen Ilea, crede despre chestionar că „este, într-adevăr, un pas mic, care duce și la conștientizarea în rândul părinților că acest fenomen (n.r. consumul de droguri) este prezent și în rândul copiilor noștri și este clar că părinții trebuie întrebați în legătură cu procedurile ce urmează să se implementeze în școli pentru a diminua consumul de droguri”.
„Credeți că o persoană dependentă de droguri este văzută ca un infractor sau mai degrabă ca o persoană bolnavă?”
Organizațiile și instituțiile care au fost consultate de Prefectură au termen până joi să vină cu un punct de vedere asupra întrebărilor din chestionar.
Atât FNP, cât și CMEB consideră că unele întrebări din chestionare au o formulare adecvată, pe când altele ar trebui modificate. Ilea dă și exemplul unei întrebări asupra căreia FNP are obiecții: „Credeți că o persoană dependentă de droguri este văzută ca un infractor sau mai degrabă ca o persoană bolnavă?”.
Președintele federației spune că „din punctul nostru de vedere, această întrebare ar trebui reformulată”, dar nu prezintă și o nouă formă a ei, pentru că propunerile sunt încă în lucru.
Unele întrebări, propuse spre eliminare
„Aceste întrebări trebuie mult mai bine rafinate, unele poate chiar eliminate, ca să se înțeleagă exact scopul formularului: că este o consultare despre testarea de droguri”, explică Cismaru.
Chestionarul propus pentru elevi poate fi consultat aici, iar cel pentru părinți aici.
Atât elevii, cât și părinții spun că în analizarea întrebărilor s-au consultat cu specialiști: „La nivelul Federației Naționale a Părinților există specialiști pe fiecare domeniu în parte, inclusiv pe cel sociologic”, spune Eugen Ilea.
Președintele Consiliului Elevilor afirmă că cei din consiliu sunt în permanentă legătură cu specialiști în domeniu „Chiar și azi am participat la lansarea unui studiu pe politici publice antidrog în România”, adaugă Lucian Cismaru.
„Vrem un feedback sincer de la colegi”
El mai spune că „vocea colegilor” este însă prioritară, pentru că „noi suntem reprezentanții lor și atunci ne dorim să vedem un feedback din partea lor, cât mai direct și mai sincer”. Forma finală a punctului de vedere va fi bazată și pe părerea experților și pe studii, conchide președintele consiliului.
Chestionarul va fi deschis aproximativ o lună pentru părinții care au elevi mai mari de clasa a V-a și pentru elevii majori, spune Hopincă. Prefectul mai menționează și că în Capitală învață aproximativ 150.000 de elevi, cam cât populația orașului Arad. Dintre aceștia, 10% sunt majori.
Alte întrebări puse în chestionarul trimis spre dezbatere
- În ultima perioadă s-a discutat în mass-media despre posibilitatea introducerii testării antidrog în unitățile de învăţământ. Dvs. ați auzit sau nu despre aceste discuții privind introducerea testării antidrog în şcoli?
- Credeți că în școala în care învățați dvs. există o problemă de consum de droguri în rândul elevilor?
- Cum considerați că este nivelul consumului de droguri din școala în care învățați dvs., în comparație cu alte şcoli din București?
- Dumneavoastră personal ați purtat discuții, în familie, despre riscurile asociate consumului de droguri sau despre metode de prevenire a consumului de droguri?
- Credeți că introducerea testării antidrog va fi eficientă sau nu în reducerea consumului de droguri în rândul elevilor?
- Credeți că rezultatele testelor pot să fie şi FALS POZITIVE (adică să indice în mod gresit faptul că o persoană a consumat droguri, chiar dacă aceasta nu a consumat droguri)?
- Credeți că, în cazul în care un elev este selectat pentru testare, el ar trebui să aibă dreptul de a refuza testarea?
Măsurile luate în CSAT
În ultima conferință de presă dinaintea începerii școlii, ministra educației, Ligia Deca, a declarat că la acel moment nu exista niciun plan de testare a elevilor în școli, măsură propusă de ministrul de interne.
În urma ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării de săptămâna trecută privind combaterea traficului și consumului de droguri, Administrația Prezidențială a comunicat că se vor întruni grupuri de lucru formate din secretari de stat și alte grupuri de lucru regionale formate din experți, însă în continuare nu au fost comunicate măsuri concrete.