Punctul culminant al protestelor a fost pe 7 decembrie, când alături de localnici au venit peste 400 de oameni din întreaga ţară, iar gardul companiei Chevron a fost dărâmat.
De atunci, în sătucul cu 229 de suflete au debarcat peste 500 de jandarmi care îi urmăresc pas cu pas pe localnici şi care, după spusele acestora, ar fi comis nenumărate abuzuri. La 83 de ani, moş Gheorghe Munteanu are probleme cu inima, iar la primul protest a ajuns la spital, însă de atunci nu a mai ratat nici o manifestaţie.
“Nu mă las nici mort! Cu ce drept au venit americanii aici să ne otrăvească pământurile? N-au decât să ne lovească jandarmii până or obosi. Ne-am obişnuit cu bătaia”, spune cu năduf moş Gheorghe.
Oamenii legii patrulează non-stop
Fiul bătrânului, Neculai (37 de ani), este “în consemn”, fiind considerat “element periculos”. “Acum nu mai sunt la poartă jandarmii, dar să vedeţi când se lasă seara cum apar…”, spune Neculai Munteanu.
Vasilica Voina (foto, 33 de ani) are ghinionul să locuiască la marginea satului, aproape de terenul Chevron, unde sunt concentraţi cei mai mulţi jandarmi.
“Parcă sunt turbaţi! Neau făcut program de mers cu vacile la apă. Nici măcar în curte n-avem voie să ieşim noaptea. Aseară am ieşit şi eu ca omul, să merg la WC, cu lanterna în mână şi mi-au strigat de după gard: «Stinge lanterna şi treci în casă!»”, se plânge femeia.
De altfel, orice persoană care tranzitează satul este legitimată şi întrebată despre scopul vizitei, iar ieri, DSP a închis tabăra de rezistenţă, pe motiv că nu respecta normele de igienă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro