„Pentru a evita o supraalimentaţie în perioada sărbătorilor de Craciun ar fi bine ca două treimi din farfuria cu mâncare să conţină legume şi zarzavat, iar între mese să se facă o pauză de cel puţin trei ore. Este recomandat ca toate aceste alimente să fie consumate prudent, mai concret pe gustate, mai ales că această avalanşă de mâncare este consumată în doar trei patru ore, ceea ce nu se întâmplă în mod curent”, a spus Simona Tivadar, medic specialist în nutriţie şi boli metabolice, pentru Mediafax.
Medicul mai spune că la masa festivă nu ar trebui consumate, pe lângă produsele tradiţionale, şi alte alimente, cum sunt mititeii, covrigeii, alunele sau plăcintele, întrucât digestia va fi mult îngreunată.
Simona Tivadar a adăugat: „Mâncarea românească tradiţională este mult mai sănătoasă decât produsele fast-food care au invadat piaţa naţională în ultimii ani. Dar, chiar şi alimentele noastre tradiţionale pot deveni indigeste dacă sunt consumate în exces după un post de 40 de zile, chiar dacă în acest interval au fost multe dezlegări la peşte, sau în cazul bolnavilor cu afecţiuni care implică anumite restricţii de hrană”.
Totodată, medicii avertizează că reluarea unei alimentaţii bogate în grăsimi, tocături sau prăjeli poate cauza de cele mai multe ori afecţiuni digestive. Aceste mâncăruri trebuie evitate şi de persoanele care suferă de gastrită, ulcer sau colici. Diabeticii nu trebuie să renuţe la tratament şi sunt sfătuiţi să evite mesele copioase şi dulciurile. De asemenea, cardiacii trebuie să ocolească mâncărurile bogate în grăsimi sau sărate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro