Panoul cu afișaj în cele două limbi i-a făcut pe mulți pasageri români să se înfurie pentru asocierea celor două limbi. Pe internet au curs comentarii rasiste, de tipul: „Voi vă dați seama că deja, inclusiv la nivel oficial, suntem considerați țigani?” sau „Și ne mai mirăm de ce suntem asemănați cu ei!”.
Purtătorul de cuvânt al Aeroportului Luton explică, pentru Libertatea, de ce a luat decizia unui panou comun:
„Regulile impuse de România pentru cetățenii care călătoresc din Marea Britanie s-au schimbat, dar nu toți le cunosc. Am observat că foarte mulți cetățeni români își fac check-in-ul online și se prezintă direct la poartă, fără să aibă un test PCR sau antigen negativ și atunci nu li se permite îmbarcarea.”
Acesta subliniază că, în rândul cetățenilor români, mulți vorbesc limba romani și atunci au decis că este util un mesaj bilingv.
„Nu e vorba de nicio discriminare. Dacă vorbeau spaniolă, am fi scris mesajul în spaniolă. Dacă pasagerii se duceau în Ungaria, le-am fi pus pe același panou”, menționează ofițerul de presă de la Luton.
„Dar am identificat problema documentelor lipsă doar la pasagerii care călătoresc în România”, completează el. „Nu am văzut problema la alte zboruri.”
Pasagerii s-au plâns de alăturarea celor două limbi. Luton: „Vom revizui anunțul”
Aeroportul Luton a remis ziarului un comunicat oficial, după ce mai mulți pasageri au reclamat că anunțul în limba romani este asociat limbii române:
„La Aeroportul Luton din Londra, suntem mândri că primim pasageri din toate mediile și de toate etniile și nu tolerăm niciun fel de discriminare.
Acest panou a fost instalat ca urmare a faptului că mulți pasageri vorbitori de limba română și limba romani călătoresc fără documentația necesară intrării pe teritoriul României, ceea ce a dus la refuzul îmbarcării lor de către compania aeriană.
Pentru a ne asigura că mesajul corespunzător este permanent vizibil, ambele limbi sunt afișate pe același semn, mai degrabă decât pe un ecran de derulare.
În urma feedback-ului mai multor pasageri, am solicitat echipei noastre care se ocupă de afișajul din terminal să revizuiască anunțul pentru a vedea dacă informațiile pot fi afișate într-un mod adecvat tuturor.”
Ce spune MAE
Ministerul Afacerilor Externe confirmă declarațiile reprezentanților Aeroportului Luton.
„Conform informaţiilor comunicate de către conducerea aeroportului, publicarea anunţului şi în limba rromani a fost decisă pe fondul unor situaţii apărute imediat după intrarea în vigoare, la 4 ianuarie 2021, în termen de 24 de ore de la anunţare, a măsurii obligativităţii prezentării unui test PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea pe teritoriul României, cauzate de faptul că unui număr mare de cetăţeni români, majoritar de etnie romă, le-a fost refuzată îmbarcarea, iar aceştia au reclamat faptul că nu au înţeles anunţurile amplasate în aeroport”, precizează MAE într-un răspuns remis Adevărul.
Aceștia mai spun că autorităţile din aeroportul Luton au precizat că au în vedere îndepărtarea afişului, pentru că scopul a fost atins.
Pasagerii care vin din Marea Britanie trebuie să prezinte un test negativ la intrarea în țară
Purtătorul de cuvânt spune că mesajul a fost afișat după ce România a modificat regulile de intrare pe teritoriul țării pentru pasagerii din Marea Britanie. Hotărârea nr. 1 CNSU din 3 ianuarie 2021 spune că „persoanele care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au obligația prezentării la intrarea în țară a certificatului unuitest negativ, rapid antigenic sau RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de data intrării în țară.”
Între timp, din 19 ianuarie, în temeiul Hotărârii CNSU nr. 4, două categorii de persoane sunt exceptate de la această regulă:
- Persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doze până la data contactului direct sau până la data intrării în România;
- Orice persoana care prezintă un test COVID-19 pozitiv confirmat cu peste 14 zile înaintea călătoriei, dar nu cu peste 90 zile.
În Marea Britanie, noua mutație a virusului SARS-CoV-2 a ridicat numărul cazurilor pozitive la peste 3.600.000, cu peste 22 de mii de cazuri confirmate în ultima zi. Tulpina din Marea Britanie a fost identificată și pe teritoriul României.
Foto: Shutterstock
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro