Pe grupul ROMÂNII DIN ITALIA, compatrioții noștri care trăiesc în această țară schimbă opinii, analizează situația, împărtășesc informații culese de pe rețelele sociale sau aflate prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă, reflectează la cum ar trebui să se protejeze mai bine și ce ar trebui să facă în fața unei posibile epidemii: „Acasă ne este scăparea!”, a scris Dorian care este convins că întoarcerea acasă, în România, ar pune la adăpost sănătatea cetățenilor plecați peste hotare. „Ar trebui să plecăm acasă, în România, și să se închidă granițele”, precizează acesta, citat de rotalianul.com.
Una dintre persoanele de pe grupul ROMÂNII DIN ITALIA este de părere că românii de acolo nu se pot izola. ”Nu ne putem izola!”, a scris Georgeta, iar Dorian a venit cu o ”soluție”: „În România mergi și stai la țară, că este aer curat, mănânci, bei o pălincuță și nu prea are șanse virusul.”
„Din fericire privesc de departe, pot spune, situația infectărilor cu acest virus. Sunt în asentiment cu toate măsurile luate de Guvernul italian, inclusiv cu faptul că au adus în țară toate persoanele aflate în afara granițelor care într-un fel sau altul erau expuse de a veni în contact cu acest virus. Au făcut-o cu orice risc și asta înseamnă solidaritate, umanitate, responsabilitate! Pentru asta pot transmite tot respectul meu statului italian”, a scris Ștefania Vasile, care locuiește în Sicilia, zonă neafectată de coronavirus.
Coronavirusul îi stârnește și pe cei nemulțumiți de sistemul sanitar din România, în care nu au încredere. ”Aveți impresia că Ministerul Sănătății român ar putea controla o eventuală epidemie cu coronavirus? Nu cred, și nu pentru că nu avem doctori buni, avem, dar sunt puțini, lipsește personal în toate spitalele din țară. Și pe urmă știți cum e… scapă cine poate!”, mai scriu românii din Italia pe grup.
Ministerul Sănătății din Italia vine cu precizări referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta contaminarea cu virusul 2019-nCoV și scrie următoarele:
„La fel ca și alte boli respiratorii, contaminarea cu noul coronavirus poate provoca simptome ușoare, precum răceală, dureri în gât, tuse și febră sau simptome mai severe, cum ar fi pneumonia și probleme de respirație. Rar poate fi fatal. Persoanele cele mai sensibile la simptomele severe sunt persoanele în vârstă și cele cu boli preexistente, cum ar fi cele care suferă de diabet sau boli de inimă.”
Ministerul de Externe a constituit un Task Force pentru coronavirus la Ambasada României în Italia. Iar Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență face un apel la românii care vor să vină în țară, din Italia, de a anunța Ambasada României despre compania aeriană aleasă.
Cetățenii români din Italia pot apela non-stop numărul verde 1500, la care se furnizează informații în limbile italiană, engleză și chineză.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Roma: +390683523358; +390683523356; +390683523352; +390683523344, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Italia: +393451473935, respectiv al oficiilor consulare Trieste: +39 340 8821688; Milano: +39 366108 1444; Torino: +39 338 756 8134; Bologna: +39 349 1178220; Bari: +39 334 604 2299; Catania: +39 320 965 3137.
Unde s-ar simți românii mai în siguranță în fața coronavirusului, în Italia sau în România, ne-a explicat și Ștefania Vasile, o româncă din Sicilia:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro