În Statele Unite ale Americii și în unele state europene, autoritățile le cer lucrătorilor din sănătate să se vaccineze, anticipând valul patru al pandemiei. După Italia, Franța și Grecia au impus recent obligativitatea vaccinării personalului medico-sanitar. Și alte state din UE, precum Letonia și Ungaria, au în vedere adoptarea unei măsuri similare.

În România, premierul Florin Cîțu a divagat discuția către posibilitatea testării PCR pe cheltuiala fiecăruia. „Știţi foarte bine că există propunerea să fie testaţi cei care nu vor să se vaccineze şi să plătească pentru teste. Asta este propunerea pe care am făcut-o pentru Ministerul Sănătăţii”, a declarat Cîțu pe 13 iulie.

Și ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, consideră prematură dezbaterea privind obligativitatea vaccinării pentru personalul medical. „Nu aș discuta încă de obligativitatea vaccinării, dar sper să nici nu fie nevoie de așa ceva și să obținem un procent mare al personalului vaccinat”, spunea ministrul la începutul lunii mai.

Informațiile privind imunizarea personalului medical din România rămân, momentan, la nivelul estimărilor: se consideră că 50-60% din lucrătorii în sănătate s-au vaccinat anti-COVID, însă centralizarea datelor este abia la început. 

Pentru a înțelege mai bine nevoia de vaccinare a personalului sanitar din România, Libertatea a discutat cu șapte medici din diferite specializări.

Dr. Sandra Alexiu: Decizia politică atârnă mai greu decât opinia medicilor

Dr. Sanda Alexiu, medic primar MF, pres. Asoc. Medicilor de Familie Buc.-Ilfov. Fotografie via Agerpres

Dr. Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie din București, are una dintre cele mai tranșante opinii: pentru ca vaccinarea personalului medical să fie obligatorie este nevoie de asumare politică, iar aceasta nu există.

„Prim-ministrul a fost foarte clar și a spus că nu va fi nicio obligativitate. Dacă nu există o decizie politică, degeaba spun oamenii din specialitățile medicale că e important. Nu cred că cineva din politica românească va avea curajul să lanseze ideea vaccinării obligatorii”, a declarat dr. Alexiu, pentru Libertatea.

Imunizarea personalului medical este o cerință indispensabilă pentru siguranța pacienților, crede aceasta. Însă explică faptul că trebuie să se țină cont și de istoricul medical al fiecăruia, înainte de vaccinare.

„Alte țări au avut acest curaj, au ridicat problema obligativității. Pacienții trebuie să fie în siguranță în mediul spitalicesc – pentru asta au impus obligativitatea. Desigur, cu anumite restricții, să nu existe contraindicații de vaccinare”, explică dr. Alexiu.

Dr. Daniel Coriu: „La un moment dat, legiuitorul trebuie să intervină”

Aceeași opinie are și președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Daniel Coriu, care spune că instituția pe care o conduce susține puternic procesul de vaccinare. Și medicul Coriu aduce în discuție tot nevoia de a proteja pacienții: 

Dr. Daniel Coriu. Fotografie via Agerpres

„Cea mai sigură metodă e vaccinarea; a doua e testarea periodică, dar care nu ar trebui să fie acoperită de stat, ci de individul care refuză vaccinarea. Sigur, chiar dacă se testează, poate să transmită boala. Un pacient care vine să ne ceară ajutorul și este îmbolnăvit de personalul medical este o chestiune nedeontologică și imorală”, comentează dr. Coriu.

Medicul consideră că obligativitatea vaccinării poate deveni o soluție în momentul în care discuțiile eșuează.

„La un moment dat, legiuitorul trebuie să intervină. Lucrurile trebuie tranșate și, până la urmă, guvernul are responsabilitatea asupra populației generale. Obligativitatea vaccinării este o soluție, care este acceptată în mai multe țări. Vă pot da exemplul SUA, unde spitalele le-au dat o lună angajaților să se vaccineze, iar cine nu s-a vaccinat a plecat acasă. Pentru că angajatorul trebuie să impună niște reguli, iar dacă angajatul nu le respectă, atunci relația dintre ei nu mai e valabilă”.

Dr. Beatrice Mahler: „E un moment bun pentru a dezbate subiectul”

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, dr. Beatrice Mahler, nu comentează decizia politică, însă militează pentru ca personalul medical să se vaccineze.

Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București

„Responsabilitatea este a noastră, a celor care lucrăm în sănătate, față de fiecare om care intră pe poarta spitalului, a cabinetului. Punându-mă în locul pacientului, ar fi foarte neplăcut să ajung într-un spital și să mă îmbolnăvesc și de COVID”, comentează dr. Beatrice Mahler. 

Aceasta spune că găsește însă oportun momentul dezbaterii despre imunizarea lucrătorilor în sănătate: „Eu, în calitate de manager, cu siguranță voi respecta legea și cred că asta trebuie să facem fiecare dintre noi. Cred că acum, când incidența e scăzută, e un moment foarte bun pentru a dezbate acest subiect”, mai spune managerul „Marius Nasta”.

Trebuie să vedem lucrurile din toate direcțiile, astfel încât fiecare persoană să fie înțeleasă și protejată. Dar interesul comunității și al pacientului trebuie să primeze.

Dr. Beatrice Mahler:

Mircea Timofte: Lucrătorii din sănătate trebuie să se bazeze pe știință

Rezervat în a comenta deciziile autorităților este și președintele Ordinului Asistenților Medicali din România (OAMR), Mircea Timofte. Acesta consideră că vaccinarea este un gest salvator pentru a ieși din pandemie, iar reticența unora este cauzată de lipsa de informație.

Mircea Timofte

Mircea Timofte nu face apel doar la rațiune, ci și la reformarea sistemului de educație.

Medicii, asistenții, moașele și tot personalul medical trebuie să se bazeze pe știință, nu pe diverse alte rațiuni. Știința a demonstrat că vaccinarea e singura metodă prin care ieși dintr-o pandemie. Eu mă îndoiesc de nivelul intelectual al acelora care îi învață pe specialiști că nu e bine așa.

Mircea Timofte, președintele OAMR:

La fel ca antevorbitorii săi, Mircea Timofte amintește de obligația lucrătorilor din sănătate de a-și proteja pacienții. Admite însă că există și oameni nevaccinați în sistem, iar pentru ei soluția rămâne educația.

„Ce facem cu cei care nu fac asta? Poate să se mai îmbunătățească calitatea școlarizării. Dacă nu înveți la școală despre lucrurile astea, n-ai cum să le știi, chiar dacă ești lucrător în sănătate”, adaugă Mircea Timofte.

Dr. Emilian Popovici: „Obligativitatea e ultima măsură care trebuie luată”

Dr. Emilian Popovici

Medicul epidemiolog Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, consideră că obligativitatea vaccinării trebuie să rămână un scenariu de ultimă instanță. 

„Obligativitatea e ultima măsură care trebuie luată. Atunci când ai epuizat toate seturile de măsuri care îți sunt la dispoziție și dacă situația o impune. O persoană vaccinată nu poate transmite virusul și asta e foarte important, pentru că omul nu se duce în serviciul medical ca să fie îmbolnăvit, ci ca să se trateze. În al doilea rând, protejând personalul medical, ai cu cine să activezi în momentul în care te confrunți cu o manifestare pandemică ca cea de acum. Deci, e vorba de o motivație care este substanțială atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienții acestora”, explică epidemiologul.

Dr. Popovici admite totuși că încă este nevoie de o impulsionare a campaniei de vaccinare în România, însă se bazează momentan pe metoda explicațiilor.

În Fanța, președintele Macron a anunțat această obligativitate când țara are o acoperire vaccinală de 60%. La noi lucrurile stau puțin altfel și cu siguranță că sunt necesare anumite atitudini și anumite precizări care să corecteze situația.

Dr. Emilian Popovici, medic epidemiolog, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie:

„Nu cred că cineva își dorește din nou măsuri de restricție. Singurul lucru pe care îl putem face la ora actuală este să ne vaccinăm”, continuă dr. Emilian Popovici.

Dr. Gindrovel Dumitra: „Vaccinul e un instrument prin care anulăm restricțiile impuse de pandemie”

Dr. Gindrovel Dumitra

Doctorul Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, nu este apologetul obligativității vaccinării. Dimpotrivă, crede că măsurile luate de autorități trebuie să vizeze în egală măsură lucrătorii în sănătate, dar și populația generală.

Obligativitatea nu reprezintă un scop în sine. Poate fi impusă când nu atingem niște ținte care sunt importante pentru sănătatea publică. Asta înseamnă anumite valori ale acoperirii vaccinale care să împiedice complet decesele.

Dr. Gindrovel Dumitra:

Medicul susține că obligativitatea ar putea crea frustrări în rândul oamenilor, chiar dacă momentan doar 24,8% din populația României e imunizată complet. „În acest moment este absolut inoportun” e de părere dr. Dumitra.

De asemenea, crede că înainte de a discuta de obligativitate, ar trebui aduse la masa negocierilor măsurile de recompensare a vaccinării, „precum crearea unor facilități pentru persoanele vaccinate, astfel încât acestea să beneficieze de niște drepturi. Nu vorbim de drepturi suplimentare, ci de recăpătarea drepturilor care au fost limitate de pandemie”, explică dr. Gindrovel Dumitra și adaugă că:

„Mesajul cel mai important e că: nu vaccinul oferă drepturi suplimentare, ci vaccinul e un instrument prin care anulăm restricțiile impuse de pandemie”.

Dr. Adrian Marinescu: „Trebuie să reușim fără obligativitate”

„E clar că obligativitatea, când vorbim de vaccinare, nu e ceea ce ne-am dori”, declară și medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş.

Dr. Adrian Marinescu

E de părere că protejarea personalului medical în vreme de criză sanitară este o chestiune obligatorie, fără să fie necesară scrierea ei în lege. 

„Aș spune în felul următor: e un lucru obligatoriu, dar pe care nu trebuie să-l facem printr-o reglementare obligatorie. Trebuie să avem mesaje și suficiente argumente încât să reușim fără obligativitate. Dar trebuie s-o facem, în mod clar”, declară medicul pentru Libertatea.

Pandemia nu s-a încheiat încă și avem nevoie de un personal medical care să fie vaccinat. Cred că personalul medical ar trebui să înțeleagă, la nivel individual, cât de important este.

Dr. Adrian Marinescu:

Urmărește-ne pe Google News