După ce Federația Sindicală Spiru Haret a publicat recent datele unui chestionar trimis către mai mult de 13.000 de cadre didactice, iar mai bine de jumătate dintre acestea au spus că nu vor să se vaccineze, publicația Școala 9 a vorbit cu trei învățătoare și trei profesori care au explicat opțiunea lor de a se vaccina sau nu împotriva COVID-19.
Cei șase consideră că înainte de a-i arăta cu degetul pe profesorii care nu vor să își facă vaccinul, ar trebui să ne uităm către Guvern. Până acum, ar fi trebuit să aibă o campanie de informare mai serioasă.
Într-un articol publicat miercuri, Școala 9 a arătat, citând explicațiile a doi sociologi că „studiul” prezentat de sindicatul Spiru Haret nu este reprezentativ pentru toate cadrele didactice, însă o doză de scepticism există, și nu doar în România.
„Eu le povestesc copiilor despre impactul pe care l-a avut descoperirea vaccinului de la Louis Pasteur și până în prezent. N-am cum să nu le vorbesc despre milioanele de vieți salvate datorită vaccinurilor. Iar în privința celui împotriva COVID-19 nu voi face excepție”, spune Marcel Bartic, unul dintre ei.
Învățătoare: „N-am încredere în acest vaccin. Este făcut pe repede-înainte”
La polul opus se află o învățătoare care predă într-un sat din județul Bihor ne-a spus că până în prezent și-a făcut toate vaccinurile. „Nu sunt însă dispusă să fac acest vaccin anti-COVID până nu se va comunica mai mult despre care sunt efectele adverse. Cunosc chiar și doctori care nu vor să se vaccineze. De ce suntem condamnați numai noi, profesorii”, spune învățătoarea, care a dorit să rămână anonimă.
„Eu am făcut toate vaccinurile până acum”
Tiberiu Dima, profesor de fizică la o școală din Focșani este „convins” că toți profesorii ar trebui să se vaccineze: „Eu am făcut toate vaccinurile până acum, inclusiv cel anti-TBC. Eu sunt mai bătrân (râde)”.
Profesorul mai spune că nu crede că situația este așa de gravă precum o arată consultarea pe care a făcut-o Federația de Sindicate din Educație Spiru Haret.
„Sindicatele au tendința de a îndrepta anumite subiecte într-o direcție politizată și astfel polarizează mediul educațional. Apoi, trebuie să luăm în considerare că pe grupurile de Facebook ale profesorilor colcăie de știri false”, afirmă cadrul didactic.
Ce spun ceilalți dascăli intervievați de Școala 9, citește în continuare.