Potrivit ministrului Rafila, îndemnul făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a spus că statele membre UE ar trebui să discute despre vaccinarea obligatorie, ca răspuns la răspândirea noii tulpini Omicron „era o părere personală” iar decizia finală rămâne a guvernelor.
”Era o părere personală a doamnei președinte. Aceste decizii privesc statele membre și lucrul acesta a fost precizat de președintele Comisiei Europene. Cred în continuare în faptul că informarea este cea mai bună soluție și dezvoltarea spiritului de responsabilitate individuală pentru comunitatea în care trăim, încât să ne vaccinăm în număr cât mai mare”, a spus ministrul sănătății, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor religioase.
Medicul Alexandru Rafila a adăugat că autoritățile au discutat ”prea multe luni despre faptul că vaccinarea este o opțiune voluntară”, iar acum este foarte greu să discuți despre obligativitatea vaccinării.
Cred că trebuie să fim puțin echilibrați și fiecare stat membru are dreptul să adopte o politică de sănătate publică care să răspundă pe de o parte interesului de sănătate publică iar pe de altă parte trebuie să răspundă și contextului național.
Alexandru Rafila:
Întrebat dacă s-ar putea descuraja vaccinarea dacă ar fi implementată o măsură de introducere sau renunțare la certificat în funcție de incidența de infectare, Alexandru Rafila a răspuns:
„Eu nu știu dacă se descurajează vaccinarea. Nu cred că trebuie să fim ipocriți și să spunem că introducem un certificat COVID, care este un instrument de protejare a sănătății publice, iar în spatele acestuia să existe un mecanism care să inducă un soi de obligativitate a vaccinării. Trebuie să fim corecți, cinstiți cu populația, dacă vrem să avem din partea populației sprijin și încredere în ceea ce facem și spunem”, a mai spus ministrul sănătății.
Șefa Executivului comunitar a declarat miercuri, într-o conferință de presă de la Bruxelles, că răspândirea bolii și ritmul slab de vaccinare în unele părți ale UE fac ca varianta vaccinării obligatorii să fie un răspuns politic demn de luat în discuție.
Austria este prima țară europeană care a anunțat că din februarie 2022 va impune vaccinarea obligatorie anti-COVID a populației, iar măsura ar putea fi luată și de Germania.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!