„În ceea ce privește numirea șefului DIPI, părerea ministrului de Interne este că acest serviciu nu trebuie tratat cumva special și separat de alte direcții generale din cadrul ministerului. Dacă avem directori generali care funcționează pe aceeași schemă în cadrul ministerului care sunt numiți de către ministrul de Interne, cred că la fel trebuie abordat și acest serviciu, chiar dacă este un serviciu de protecție internă. În ceea ce privește avizul CSAT, este un aviz introdus în timpul președintelui Băsescu și deci ne-am repoziționat înainte de această perioadă”, a spus Carmen Dan într-o emisiune la România TV.
Ea a mai spus că OUG 76/2016 în baza căreia funcționează DIPI a fost votată în Parlament cu unele amendamente, însă a fost atacată la CCR de către președintele României.
„Suntem pe niște date care sunt așezate pe o ordonanță de urgență, OUG 76/2016, prin care acest serviciu de protecție și informație al MAI s-a militarizat și a și rămas fără o parte din competențe. Actul normativ a intrat în comisiile parlamentare și s-a și dezbătut în Senat și a fost votat cu unele amendamente prin care a fost demilitarizat și a fost scos avizul CSAT pentru numirea șefului acestui serviciu și rămâne doar ministrul de Interne la numire. Proiectul a fost atacat la CCR. (…) Atât timp cât este contestat la CCR, acea ordonanță rămâne în vigoare”, a mai afirmat ministrul de Interne, care a precizat că acest serviciu va fi „operaționalizat 100% de la 1 iulie”.
În legătură cu arhiva DIPI, ministrul a afirmat că aceasta nu a plecat din instituție și nici nu a fost distrusă.
„În niciun caz nu putem compara situația de la DIPI cu situația de la SIPA. Eu dau asigurări că arhiva DIPI nu a plecat din instituție și nici nu a fost distrusă. Ea are un backup într-un sistem electronic, nu vorbim de niște dosare în formă materială neapărat”, a spus ministrul de Interne.
În altă ordine de idei, evaluarea activității Guvernului Grindeanu va începe pe 29 mai. Liviu Dragnea nu a spus, însă, cum se va desfășura