„UDMR nu are niciun motiv să iasă de la guvernare. Punctul de vedere al UDMR este acela că noi dorim să continuăm împreună această coaliţie. Nu s-a discutat punctual ceea ce apare pe surse sau nesurse. Sigur, sunt importante, dar eu cred că cel mai important este ceea ce se discută la nivelul conducerii coaliţiei”, a afirmat Cseke Attila, la finalul şedinţei de Guvern, potrivit news.ro.

„Pe de altă parte, după cum ştiţi, UDMR nu este semnatar al protocolului cu privire la această rotativă, respectiv cu schimbarea anumitor ministere. Protocolul a fost semnat de către PSD şi PNL. UDMR nu este parte”, a adăugat el.

Ulterior, ministrul Cseke Attila a precizat pentru Libertatea că a vrut să spună că UDMR nu este parte a schimbării ministerelor la rotativă, acest lucru fiind convenit între PSD și PNL, și că, potrivit protocolului semnat în noiembrie 2021, UDMR trebuie să rămână cu cele trei ministere.

Ce prevede protocolul coaliției pentru luna mai

Acordul politic care stă la baza coaliției de guvernare, semnat de liderii PNL, PSD, UDMR și minorități atunci când Florin Cîțu era președintele PNL, prevede că Nicolae Ciucă va fi șeful Guvernului până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii transporturilor, proiectelor europene, finanțelor și justiției.

„La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, se arată în documentul semnat pe 25 noiembrie 2021 de Florin Cîțu (PNL), Marcel Ciolacu (PSD), Kelemen Hunor (UDMR) și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian.

Acordul politic este valabil pe durata mandatului parlamentar 2021-2024.

 
 

Urmărește-ne pe Google News