Spaniolul avea 4 ani când gripa spaniolă a ajuns în localitatea lui natală, Luarca, un orășel de pescari din nordul Spaniei. Își amintește, deși era mic, cum clopotele bisericii au anunțat primele decese, scrie The Guardian, care citează El Mundo.
Din cei 2.000 de locuitori din Luarca, 500 au murit atunci, adică un sfert din populație. José își amintește cum urmărea de la geam cortegiile funerare nesfârșite.
În toamna anului 1918 s-a îmbolnăvit și el.
M-am trezit într-o dimineață cu febră mare. Totul mă durea. Nu puteam să merg. M-am dat jos din pat și m-am târât. Mi-a fost foarte rău. Nici azi nu-mi dau seama cum am scăpat.
José Ameal Peña:
Pandemia de gripă spaniolă a fost cea mai mortală pandemie din istoria recentă, cu un bilanț al deceselor estimat la un minim de peste 50 de milioane și un maxim de 100 de milioane, la nivel global.
Un secol mai târziu, în pragul celei de-a 106-a aniversări, José Ameal Peña retrăiește coșmarul din copilărie.
Povestea se poate repeta și ar fi mare păcat. Atât de mulți oameni au pierit atunci!
José Ameal Peña:
Tatei îi este foarte greu. A mai trecut prin asta și știe exact cum merg lucrurile. Se teme să nu se repete povestea din 1918, chiar dacă trăim alte vremuri și avem alte mijloace de luptă cu virusururile.
Anunciata, fiica lui José Ameal Peña:
În Spania, a patra cea mai afectată țară de Covid-19, bilanțul îmbolnăvirilor se apropie de 30.000, iar cel al deceselor a sărit de 1.800.
La nivel mondial sunt peste 340.000 de infectați cu coronavirus și aproape 15.000 de morți.
Foto: Hepta