Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a precizat, joi, într-un comunicat de presă, că în data de 8 octombrie 2021, printr-o Hotărâre a CNSU, s-a aprobat stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide. Conform anexei hotărârii CNSU, cantitatea necesară a fost stabilită pentru 70 milioane de astfel de teste.
Potrivit DSU, Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC) a fost desemnată ca instituție abilitată pentru organizarea și derularea procedurilor de atribuire a testelor. De asemenea, ONAC a inițiat demersurile necesare realizării achiziției de „teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din proba de saliva”, împărțită pe 3 (trei) loturi, semnând mai apoi acordurile cadru cu societățile comerciale câștigătoare.
NU reprezentanții DSU sau IGSU au întocmit caracteristicile regăsite în caietul de sarcini elaborat în scopul achiziționării dispozitivelor medicale despre care facem referire, ci reprezentanți din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), la solicitarea ONAC, care prevedea nevoia stringentă de sprijin din partea unor specialiști, în scopul realizării documentului în discuție.
DSU:
„Astfel, în luna noiembrie a acestui an, 8 milioane teste de salivă au fost recepţionate, conform contactelor semnate cu primele firme câştigătoare, incluse în stocurile de urgenţă şi repartizate, în cel mai scurt timp, către inspectoratele şcolare, la nivel naţional”, a mai precizat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
DSU a mai transmis că unii furnizori nu au respectat contractele.
Precizările DSU au venit în urma solicitării făcute miercuri de Ministerul Sănătății.
„Vă rugăm să ne transmiteți cu celeritate graficul de aprovizionare eșalonată cu teste de salivă, în condițiile în care testele primite au fost distribuite integral către unitățile de învățământ pentru administrare în săptămâna 6-12 decembrie, iar diferența rămasă nu acoperă necesarul pentru săptămâna 13-19 decembrie, fiind insuficientă chiar și pentru administrare în prima zi a săptămânii – luni, 13 decembrie, conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene”, se arată în scrisoarea Ministerului Educaţiei.
De asemenea, Ministerul Sănătății a transmis astăzi, 9 decembrie, înainte să sosească răspunsul DSU, că testele rămase la dispoziţia şcolilor sunt insuficiente pentru săptămâna următoare și că instituția „nu este interesată în niciun fel de aspecte relative la firme furnizoare de teste/materiale medicale sau alte aspecte ce ţin de organizarea licitaţiei de către ONAC şi nici de aspecte ce ţin de încheierea/executarea contractelor semnate între IGSU şi furnizori.
Ministerul Educației: Vom solicita clarificări suplimentare
Reprezentanții Ministerului Educației au precizat, în legătură cu solicitarea făcută către Departamentul pentru Situații de Urgență, cu privire la graficul cu aprovizionare cu teste, că DSU a comunicat că „a fost recepţionată cantitatea de 8.000.000 bucăţi, rămânând de livrat doar 7.000.000 de bucăţi, deoarece furnizorii DDS Diagnostic SRL si ISSOSOCIAL MEDIA SRL nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale”.
„În răspunsul primit nu ni s-a comunicat data la care vor fi livrate cele 7.000.000 de teste. Ca atare, Ministerul Educaţiei va solicita clarificări suplimentare cu privire la acest aspect”, a mai precizat Ministerul Educației.
Instituția a mai precizat că nu are competențe în ceea ce privește achizițiile publice și nu poate încheia contracte cu firmele furnizoare, sau să se pronunțe asupra lor.