„Avem o procedură extrem de clară din punct de vedere juridic. Nu cred că ne trebuie segregare de tip centre de reeducare aşa cum existau în perioada de dinainte de 1989. Cred că în deceniile care au trecut am văzut că există soluţii mult mai eficiente pentru reabilitarea elevilor. De altfel, Asociaţia Psihologilor atrage atenţia asupra acestor măsuri care pot da fals impresia că rezolvă problema dar de facto nu adresează cauzele”, a spus Ligia Deca, aflată la Parlament, potrivit news.ro.

„Avem deja centre educaţionale speciale, dar direcţionarea copiilor către aceste centre nu o poate face decât instanţa”, a adăugat ea.

Referitor la propunerea Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” ca paznicii școlilor să îi poată controla pe elevi în ghiozdan ca să găsească arme, petarde sau substanțe periculoase, Deca a afirmat că se încearcă o soluție legislativă.

Percheziții nu se pot face decât de către jandarmi sau polițiști, dar am discutat cu domnul ministru al Afacerilor Interne (n.red. Lucian Bode) și vom avea o campanie națională comună pentru prevenție și vom vedea în ce măsură poate exista și sprijin legislativ.

Ministrul Educației, Ligia Deca:

Cu privire la folosirea camerelor video în timpul orelor, aceasta a spus că în unele școli există camere de luat vederi şi că în anumite cazuri înregistrările au fost folosite ca probe, dar trebuie avut în vedere dreptul la imagine.

„Avem un regim acolo, trebuie să avem grijă vizavi de dreptul la imagine, de dreptul profesorului de a nu fi supravegheat în timpul orelor, dar eu cred că pentru interesul public, cum ar fi combaterea violenţei, ar putea fi o măsură care previne”, a afirmat Deca.

Ea a precizat că astfel „se poate vedea fapta antisocială” și că imaginile video „ar putea reprezenta o soluţie”, dar a punctat că „numai anumite persoane autorizate ar trebui să aibă acces la aceste înregistrări”.

Întrebată de jurnaliști despre propunerea sindicatelor ca în loc de exmatricularea elevului să existe o suspendare de 3 până la 5 zile, Deca a răspuns că „o astfel de măsură, dacă este însoţită de măsuri de consiliere şi de anumite acţiuni pe care elevul şi familia ar trebui să le facă, cred că nu ar fi o idee rea”. 

Precizările ministrului Educației au venit după ce Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a propus mai multe sancțiuni pentru elevii care comit abateri disciplinare. Printre ele se numără exmatricularea, camerele video în clase, detenția școlară, interzicerea telefoanelor mobile în școli și nota la purtare să fie luată în calcul la admiterea la liceu sau la BAC.

Propunerile profesorilor au venit în contextul scenelor revoltătoare din Prahova, unde elevii au umilit o profesoară, dar și după cazul de la Colegiul Național Ion Creangă din București, unde o profesoară a fost rănită cu un cuțit de un elev de 16 ani.

Urmărește-ne pe Google News