„Avem o situație specială la Târgu-Mureș. Nu este atributul Ministerului Educației Naționale. Cu permisiunea dumneavoastră, după ședința de Guvern, aș vrea să vă prezint câteva soluții care sunt locale. Noi avem, în momentul de față, tratament egal față de toate minoritățile din România. Nu avem o problemă la nivelul Ministerului Educației, este o problemă locală, fiind și un dosar DNA în lucru. Cred că avem o soluție prin care elevii să nu sufere acolo, că până la urmă discutăm de câteva sute de elevi”, a afirmat ministrul Pop, la începutul ședinței de Guvern.
Miercuri, Guvernul Ungariei a anunțat că și-a retras sprijinul acordat României pentru aderarea la OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), unul dintre principalele obiective de politică externă ale Bucureștiului, din cauza situației Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș. Mai mult, miercuri, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ungar în urma suspendării activității unității școlare.
Premierul Mihai Tudose a reacționat și a spus că nu crede că statul vecin va dori să „strice în asemenea hal” relaţiile diplomatice.
„Haideţi să ne uităm şi la calitatea emiţătorului din Ungaria, un secretar de stat. Diplomatic, asta înseamnă că poate oricând să vină cineva să spună ‘ia uite ce a spus ăla. Eu nu cred că Ungaria va strica în asemenea hal relaţiile diplomatice cu noi şi interesele economice comune, pentru că nu numai noi avem interese economice în Ungaria, ci şi domniile lor au aici”, a spus Mihai Tudose.
Situaţia Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş
Tribunalul Mureș a anulat la 14 iunie 2017, în prima instanță, decizia emisă de Inspectoratul Școlar Județean Mureș prin care s-a înființat Liceul Teologic Româno-Catolic din Târgu Mureș și prin care s-au transferat clase la această unitate școlară de la alte două instituții de învățământ, amintește hotnews.ro.
Tribunalul Mureș a admis acțiunea în contencios administrativ formulată de Primăria Târgu Mureș în contradictoriu cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și cu Liceul Teologic Româno-Catolic.
În noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotrivă fostului șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, și a fostului director al Liceului Teologic Româno-Catolic din Târgu Mureș, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înființată unitatea de învățământ, scrie Agerpres.
Șeful Inspectoratului Județean Mures, Ștefan Someșan, a fost reținut pentru fapte de corupție în legătură cu înființarea Liceului Romano-Catolic, iar pe 4 noiembrie a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile. Practic, potrivit procurorilor DNA, Someșan ar fi înființat ilegal un liceu romano-catolic, cu predare in limba maghiară.
De asemenea, în acest caz este cercetat, sub control judiciar, și Zsolt Jozsef Tamasi, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic, acesta fiind bănuit de abuz în serviciu.
Procurorii susțin că, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotărâre a Consiliului Local Târgu Mureș s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru întreținerea și renovarea imobilului în care funcționează Colegiul Național Unirea, cu condiția propunerii de înființare a liceului cu profil teologic româno-catolic.
Hotărârea în cauză a fost prezentată ISJ Mureș, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Someșan a arătat că Ministrul Educației Naționale a dat aprobare pentru înființarea unei unități de învățământ liceal.
Consiliul de Administrație al ISJ a votat, în unanimitate, acordarea avizului conform pentru înființarea Liceului Teoretic Româno-Catolic, deși ”în realitate, Ministerul Educației Naționale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înființare a acelei unități de învățământ”.
Vești bune pentru șoferi. Ce se va întâmpla cu permisele de conducere
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro