„Pilonul 2 de pensii va avea o pondere din ce în ce mai semnificativa în totalul cheltuielilor cu pensiile, cu atingerea unei ponderi de 1,1% din PIB la sfârşitul orizontului de prognoză (2070 n.r.)”, se arată în documentul citat de Agerpres.
Potrivit Ministerului de Finanțe, rezultatele estimate prin modelul de pensii indică o creştere a ponderii cheltuielilor cu pensiile din pilonul 1, de la 8% din PIB în anul 2016, la circa 9% din PIB la mijlocul decadei 2050-60, urmată de o scădere treptată, către finele perioadei de prognoză, până la ponderile de la finalul anilor 2040 (8,7%).
„Pe termen mediu şi lung, evoluţia sectorului de pensii este puternic influenţată de perspectivele demografice date de evoluţia ratei natalităţii şi a speranţei de viaţă şi de procesul inevitabil de îmbatrânire a populaţiei. (…) Conform estimărilor Eurostat (EUROPOP2016), în România, speranţa de viaţă la naştere pentru bărbaţi este estimată să crească cu aproximativ 12 ani pe parcursul perioadei de proiecţie, de la 71/2 în 2013 la 83/6 ani în 2070. Speranţa de viaţă la naştere este estimată să crească cu 10 ani pentru femei, de la 78/5 ani în 2015 la 88/3 în 2070, ceea ce indică o uşoară convergenţă a speranţei de viaţă între bărbaţi şi femei”, spune MFP.
Guvernul a redus de la 1 ianuarie contribuțiile la Pilonul II de la 5,1% la 3,75%. Măsura a dus la scăderea contribuțiilor nete pentru cotizanți, deși autoritățile susțineau că acest lucru nu se va întâmpla.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat un nou proiect de lege privind Pilonul II, care va fi gata până la finele anului, iar Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a explicat în nenumărate rânduri că Pilonul II va deveni opțional.
Pilonul II este doar administrat privat. O parte dintre contribuțiile sociale ale angajaților din România sunt trimise de către stat în aceste fonduri administrate privat, iar investițiile lor atrag și o serie de câștiguri.
De la înființarea Pilonului II și până acum s-au strâns în aceste fonduri peste 8 miliarde de euro. În total, s-au acumulat 41,7 miliarde de lei, din care 7,2 miliarde de lei sunt câștigul net obținut de participanți din investițiile făcute.
Banii din Pilonul II sunt privați și pot fi lăsați moștenire, conform legislației actuale.