„Doula” este un termen care descrie activitatea persoanei instruite și experimentate în a oferi femeii și partenerului acesteia sprijin emoțional continuu, confort fizic și asistență în obținerea informațiilor în timpul sarcinii, al nașterii și în primele săptămâni de după naștere, potrivit Asociației Doula România.
Deputatul PMP Petru Movilă a trimis o interpelare Ministerului Sănătății pentru a afla care este punctul de vedere cu privire la acest subiect şi dacă în România se are în vedere reglementarea doula ca profesie.
Movilă a precizat că în Statele Unite ale Americii, din 2014, Colegiul american al medicilor obstetricieni susţine utilizarea doulelor ca persoane de sprijin psiho-emoţional în timpul travaliului şi al naşterii, având ca efect direct o reducere semnificativă a operaţiilor de cezariană, dar şi a utilizării medicaţiei împotriva durerii, a travaliilor lungi şi a înregistrării de scoruri APGAR mai mari la nou-născuți.
Parlamentarul menționează că în state din Uniunea Europeană, profesia de „doula” nu este încă reglementată, asta deşi există numeroase familii care apelează la serviciile acestora.
În răspunsul transmis, Ministerul Sănătăţii a arătat că, în 2018, a primit o sesizare de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, care s-a confruntat cu cazuri de asistare a naşterii de către doula.
„Unitatea sanitară a atras atenţia asupra complicaţiilor survenite în aceste cazuri, complicaţii grave care pot atrage decesul materno-fetal”, a precizat ministerul.
Un alt caz de acest gen s-a înregistrat la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași. Acolo, o pacientă a intenţionat să nască la domiciliu, dar a ajuns cu complicaţii grave la spital.
„Precizăm că doula este o persoană fără pregătire medicală, care conferă sprijin fizic şi emoţional gravidelor”, mai spune Ministerul Sănătăţii.
În vară, presa a prezentat cazul femeii din Iaşi care a ajuns la spital cu complicaţii, după ce a vrut să nască acasă, doar cu ajutorul unei doula.
După ce a adus pe lume un bebelușul prin cezariană, în 2016, o tânără de 31 de ani a vrut să nască al doilea copil acasă, cu ajutorul unei doula.
Medicul Mircea Onofriescu, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie, atenționează că actul medical desfășurat la domiciliu este de o „gravitate extremă”, în special în cazul gravidelor care au născut anterior prin cezariană.
Citeşte şi: INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Chirurgul Gheorghe Ștefan lovește din nou! După foarfeci, a uitat și „un ghem” de ațe într-un alt pacient!