În fiecare an, pe data de 14 octombrie, Catedrala Mitropolitană din Iași sărbătorește ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Este perioada în care se desfășoară un pelerinaj impresionant la moaștele Sfintei Parascheva, în care sute de mii de oameni din toată țara vin să pupe moaștele Sfintei. Sunt credincioși care încearcă să intre în fața altora la coadă, se înghesuie până la leșin sau se ceartă permanent ca și cum ar concura unii cu alții pentru grația divină. Bătrânei cu frică de Dumnezeu, oameni săraci, napăstuiți ai sorții care cer beneficii pentru ei și familiile lor și care stau, uneori, chiar și câteva zile și nopți lângă catedrală, până să reușească să ajungă în fața moaștelor.

În acest an – când peste 7.000 de oameni, îmbarcați în 140 de autocare, au plecat spre Iași doar din Voluntari! -, racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost pusă la dispoziția publicului începând de marți, 10 octombrie, iar credincioșii s-au îmbulzit s-o atingă cu mâinile, cu gura, cu hainele lor sau cu ale rudelor, ca să se umple de har divin, să se vindece, să aibă noroc…

Mulți dintre pelerini, bătrâni și bolnavi, au nevoie de îngrijiri medicale. Doar marți, în prima zi a pelerinajului din acest an, 14 credincioși au primit asistență de urgență, iar doi dintre ei chiar au fost duși la spital.

Cum se explică sacrificiile uriașe făcute de credincioși pentru a ajunge față în față cu moaștele aflăm de la psihologul Libertatea.

Nu e vorba de spiritualitate, ci de dorința de a obține beneficii de la divinitate

“Cei care merg la biserică sau în pelerinaje atunci când le este rău nu sunt spirituali, ci au nevoie să li se rezolve o problemă personală de către o instanță superioară lor. Cu cât ești mai vulnerabil ca om, cu atât ai nevoie de o autoritate mai mare care să-ți ghideze destinul, să hotărască pentru tine și să îți rezolve neajunsurile personale sau pe cele ale apropiaților tăi. Fiecare om aflat la coadă la pupat moaște are în minte doar propriul interes sau interesul celor apropiați lui – copii, nepoți etc. Este vorba de o axare pe propria persoană, nu pe ideea de Dumnezeu sau pe spiritualitate. Acei oameni cer resurse și grații divine în schimbul pioșeniei. E un fel de marketing bazat pe cerere și ofertă”, susține psihologul.

Ideea de “Eu”, mai importantă pentru pelerini decât cea de “Noi”

“Se poate observa cum pelerinii sunt în competiție unii cu alții pentru grațiile divine, așa cum copiii se întrec pentru a intra în grația părinților. Se pun pe ei pe primul plan și au în minte un singur scop egoist: să pupe ei oasele înaintea altora și să obțină cele mai multe avantaje din partea Sfintei. În percepția populară, Sfânta Parascheva este percepută ca o bătrânâ milostivă, care are doar de oferit avantaje în drepta și stânga, un arhetip al atotputernicului, iar pelerinii iau rolul unor copii ascultători și smeriți, care cer aceste avantaje. În mintea pelerinilor, aceste avantaje sunt într-o cantitate limitată, așadar, le este teamă că alții le-ar putea-o lua înainte și ar epuiza aceste avantaje. E ca și cum Sfânta ar avea o plăcintă de oferit, iar dacă nu te grăbești să pupi moaștele sau ești ultimul la coadă, nu mai prinzi nici o feliuță”, mai explică specialistul Libertatea.

Ce impact are pelerinajul asupra sufletului credincioșilor

Pentru pelerini, acest eveniment anual este dătător de speranță și o modalitate de a-și ușura conștiința că au făcut tot ce era de făcut și au plătit prețul sacrificiului și smereniei. Astfel, ei se simt îndreptățiți să primească pe viitor beneficiile cerute Sfintei. Este foarte important pentru ei, din punct de vedere psihologic, să simtă că și-au făcut datoria față de autoritatea care le guvernează viața, iar tot anul, de acum încolo, urmează doar să primească răsplata. Manifestarea periodică a supunerii față de autoritate le oferă un scop, o direcție, o motivație în viață, iar acest țel este ca un motor care îi face pe oameni să își ducă viața înainte zi după zi, sperând la îmbunătățirea ei ca prin minune”, a încheiat Cezar Laurențiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Potențialului Uman din București.

psiholog Cezar Laurentiu Cioc


REPORTAJ VIDEO: Cum intervin pompierii în cazul unui incendiu. Salvator: Iarna mi-a îngheţat apa pe cască

 
 

Urmărește-ne pe Google News