Mulți părinți, inclusiv din România, sunt sceptici cu privire la vaccinarea celor mici, chiar și a celor peste 11 ani, deși în valul patru al pandemiei au fost internați în spital, într-un timp scurt, mai mulți copii decât în valurile anterioare.
267 sunt internați în spital, potrivit bilanțului de duminică, dintre care 21 se află la terapie intensivă.
Rezultatele studiului Pfizer la care au participat 2.268 de copii demonstrează că vaccinul este sigur pentru aceștia și „stabilește un răspuns puternic al anticorpilor”, potrivit companiei, scrie NPR, radioul public american.
„Cercetările de acest tip trebuie făcute pe cohorte mai mari, însă la momentul acesta, orice informație care vine pe baza unor observații de cercetare științifică corect realizată poate să genereze anumite concluzii și anumite recomandări”, spune, pentru Școala 9, Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.
Specialista precizează că ar opta pentru extinderea cercetărilor, în condițiile în care populația are îndoieli privind vaccinarea copiilor.
Doar 15% dintre minorii eligibili sunt vaccinați
De la începutul lunii iunie, în România s-au putut vaccina și copiii între 12 și 15 ani, după ce vaccinurile s-au aprobat, într-o primă fază, doar pentru persoanele de la 16 ani în sus.
La noi s-au vaccinat până acum cu cel puțin o doză aproximativ 200.000 de copii și adolescenți între 12 și 19 ani, adică 15% dintre cei eligibili.
Este importantă vaccinarea lor, consideră epidemiologul, pentru că se infectează tot mai mulți cu tulpina Delta, iar în cazul celor mici, „frecventarea grădinițelor și a școlilor reprezintă cu certitudine un criteriu de risc”. Atrage atenția însă că ar trebui să analizăm cu atenție rezultatele studiilor asupra grupei de vârstă 5-11 ani și „să dăm răspunsuri la toate întrebările, pentru că nu putem merge doar cu prezumții”.
În același timp, spune epidemiologul, vaccinarea cât mai multor adolescenți reprezintă „o țintă care trebuie atinsă”.
Doina Azoicăi amintește că procentul de vaccinare a adulților este, de asemenea, sub cel așteptat inițial. „Dacă adulții ar fi înțeles utilitatea vaccinării lor pentru a-i proteja pe cei din jur, care încă nu se pot vaccina, ar fi fost mai simplu în acest val. Acum vedem că și copiii pot face infecții grave”, mai spune epidemiologul.
Continuarea, pe Școala 9.
Foto: Shutterstock
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!