„Foarte probabil, vor fi recomandări suplimentare transmise și modificate recomandările din caracteristicile produsului”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în conferința săptămânală legată de campania de vaccinare, transmisă pe pagina de YouTube a Guvernului.
El a punctat apoi că vor fi „practic, modificări ale prospectului” vaccinului AstraZeneca.
Principalele declarații făcute de Valeriu Gheorghiță:
- Legat de estimarea timpului de așteptare pentru persoanele înscrise pe listele de așteptare, din 10 aprilie, va fi afișat pe platforma de programare câte persoane sunt înscrise în față și care este capacitatea de vaccinare zilnică în centrul de vaccinare pentru care persoana respectivă a optat.
- Până la acest moment regula era că o persoană este notificată de până la trei ori după care, dacă nu răspunde, se notifică alte persoane din lista de aşteptare. Întrucât există multe persoane înscrise pe lista de aşteptare şi care aşteaptă să primească notificări, am luat decizia de a notifica o singură dată o persoană din lista de aşteptare care va avea la dispoziţie timp de 24 de ore să îşi confirme programarea respectivă
- De astăzi, au fost operaționalizate încă 12 cabinete de noi de vaccinare cu vaccin de la compania Moderna.
- Sunt 3.028 de medici de familie care au optat să participe la campania de vaccinare prin cabinetele proprii, din totalul celor 10.940 de medici de familie, ceea ce înseamnă un procent de circa 30%. Este mai puțin decât ne așteptam și decât estimam din datele preliminare.
- A fost elaborată instrucțiunea în baza căreia se va desfășura procesul de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie. De mâine, demarează proiectul-pilot de la Timiș.
Pe 20 aprilie, ne dorim demararea vaccinărilor cu centrele mobile de vaccinare. În prima etapă vor fi pregătite 20 de centre. Aceste centre vor deservi populația din zonele ruale. Se va aloca cu prioritate vaccin de la Johnson&Johnson, tocmai pentru a facilita procesul de vaccinare care se face într-o singură doză.
Valeriu Gheorghiță
Întrebat despre afirmațiile făcute de Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, care a susținut că există o legătură între cazurile de tromboză și vaccinarea cu AstraZeneca, Valeriu Gheorghiță a răspuns:
- Suntem și noi informați referitor la declarația oficialului EMA, aș vrea doar să menționez că încă nu este finalizată ședința Comitetului de farmacovigilență, ședință care are loc în acest moment.
- În urma acestei ședințe, vor fi transmise recomandările clare ale EMA. Ne așteptăm să se facă recomandări particulare, poate pentru un anumit profil de persoană care eventual să fie la risc să dezvolte aceste tipuri de evenimente trombotice particulare.
- De asemenea, trebuie să menționăm că acest mecanism de evaluare a reacțiilor adverse este valabil pentru toate medicamentele și vaccinurile. Este un proces obișnuit și este foarte bine că se întâmplă așa, tocmai pentru a nu trece lucrurile neanalizate și neinvestigate.
- Nu ne așteptăm la o retragere a autorizării punerii pe piață a acestui vaccin. Foarte probabil, vor fi recomandări suplimentare transmise și modificate recomandările din caracteristicile produsului. Practic, modificări ale prospectului.
- Noi sperăm să se facă aceste recomandări și să avem o sursă clară pe baza căreia să putem lua decizii.
- Mesajul este cât se poate de clar: așteptăm recomandările EMA.
Cu referire la modificarea intervalului de vârstă privind administrarea serului AstraZeneca, Gheorghiță a spus:
- La nivel european, a fost impusă o limită de vârstă pentru vaccinarea cu AstraZeneca. Chiar și România știm că a avut această limită de vârstă. De aceea, majoritatea persoanelor vaccinate au fost relativ tinere.
- Această asociere între persoane tinere și apariția evenimentelor de tromboză este posibil să fie doar întâmplătoare, pentru că acestea au fost persoanele majoritar vaccinate.
- Au mai fost semnale că persoanele de sex feminin sunt mai frecvent afectate, însă datele cumulate la nivel european analizează și acest aspect. Sunt analize extrem de minuțioase și de riguroase, tocmai pentru a exclude niște asocieri întâmplătoare.
- Gândiți-vă că se iau decizii care impactează zeci și sute de milioane de persoane. Nu este ușor să iei o decizie de acest gen.
Coordonatorul strategiei pentru vaccinare din cadrul EMA, Marco Cavaleri, a declarat pentru ziarul italian Il Messaggero că „în opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Cu toate acestea, ce cauzează această reacție, încă nu știm”.
La puțin timp după apariția acestor declarații, Valeriu Gheorghiță a afirmat pentru Libertatea că România va aștepta comunicatul oficial al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) și recomandările acesteia, înainte de a se anunța o decizie internă.