Întrebat ce îl deranjează cel mai mult în România, în societatea în care trăim, acesta a afirmat:
„Mă deranjează foarte tare ipocrizia în politică, în gestionarea tuturor resurselor, orbirea, lipsa de perspectivă a celor care sunt importanţi, pentru că degeaba oamenii… e replica aia că poporul nu greşeşte niciodată, e adevărat, dar… oamenii ies în stradă sau oamenii iau atitudine atunci când nu se mai poate, cel puţin în România. Ori cred că lucrul ăsta ar trebui în primul rând să se schimbe, adică oamenii să îşi spună gândurile mult mai repede, nu în momentul în care nu mai este nimic de făcut, în momentul în care suntem în faţa unui zid pe care trebuie să îl spargem cu pumnii goi, ci de la început.
Fiecare la locul lui ar trebui să fie mult mai multe, după părerea mea, şi văd că oamenii mult mai tineri încep să facă lucrul ăsta: luări de atitudine, o stare reactivă. „Cum e posibil să se întâmple lucrul cutare?”. Şi atunci, a doua zi ar trebui lumea să reacţioneze ca oamenii care sunt în politică, şi unii poate sunt de bună credinţă, să reacţioneze imediat.
Mă întristează că este un popor extraordinar care a fost învăţat să nu îşi iubeasă valorile, să îi iubească numai după ce s-au prăpădit, s-au dus – ori că au murit, ori că au plecat din ţară -, dar în sufletul lui e un popor extraordinar care merită după părerea mea altceva. Şi când vezi o iniţiativă privată că funcţionează, că face lucruri interesante, îţi dai seama ce se poate face cu bunăvoinţa unor oameni normali”, spunea el.
În interviul acordat pentru Bonton, Alexandru Darie susținea că tinerii sunt motivul său de optimism.
„Tinerii. Tinerii care vin la teatru, tinerii care nu vin la teatru, tinerii care mai au nevoie de probabil foarte multă educaţie… şi aici tot noi suntem de vină, pentru că eu nu înţeleg. Dacă Norvegia şi alte câteva ţări au cel mai avansat sistem de educaţie din lume, de ce nu îl copiem pe ăla? De ce trebuie noi la fiecare doi ani să schimbăm principiile? Dar cu toate astea văd că se nasc nişte generaţii de … eu îi numesc extratereştri, pentru că sunt nişte persoane care nu mai au legătură cu ce am trăit… nu noi, ci eu, că sunt mult mai bătrân. Fără să vrei viaţa te-a învăţat nişte lucruri, nu mai poţi schimba.
Ei au venit, s-au născut într-o lume liberă, într-o lume a liberei circulaţii, a liberei exprimări, a liberei informaţii – fără precedent în istoria omenirii. Chiar dacă internetul conţine şi multe tâmpenii, totuşi e o sursă de informaţii extraordinară, sigur că nu trebuie să rămână numai asta… Tinerii sunt, fără îndoială, motivul meu de optimism. Adică cred că, dincolo de orice, aceste generaţii care sunt din ce în ce mai diferite, vor putea edifica societatea de care avem nevoie”.
Alexandru Darie a murit în data de 18 septembrie 2019, la vârsta de 60 de ani. Regizorul, fiul regretatului actor Iurie Darie, era internat la Spitalul Fundeni, pe secția de terapie intensivă, fiind diagnosticat cu ciroză.